tq my follower

Monday, April 30, 2012

Budu Resipi Aki

Walau pon aku ni org Pahang pure, tp budu tetap menjadi antara mknn peberet aku sejak kecik, WAN & AKI aku (atok & nenek dlm bahasa org Phg) mmg dr kecik dah serapkn budu dlm hidangan diaorg, siap ade satu masakan yg diaorg msk bersama budu tu, Sambal Budu Masak.

Nanti aku menuntut ilmu memasak tu dr mak aku kat Jengka, br aku publish kat sini eekkkk... mmg sedappppp....

Tp kali ni aku nk share sambal budu mentah, yg arwah Aki aku selalu wat, dia ni jarang msk, tp sekali dia msk perrrggghhhh!!!!!! 

Mmg sedap & menjilat jari kaki wa ckp luuu.... 

Bg yg baru nk try mkn budu elok ikut cara aku ni, coz aku dah try kat en 'Boss'.

 Alhamdulillah, sampai skrg dia leh mkn, kalo x dolu, jauh lg dah x berkenan kat botol tu. 

Tp syarat utama aku musti BUDU CAP KETEREH. 
Lain nyer brand aku pon x leh masuk tekak ha3...


tq en Google 
haaaa yg ni laaaaa, kat Giant ade jual, botol pon comei2 jer...


Bahan2:
2 sudu besar budu, 2 bj bawang merah kecil, 4 bj cili thai (kalo nk pedas lg, tambh la sendiri), 1 bj limau kasturi, 3 hiris serai dan akhir sekali isi timun (org panggil empulur, yg lembut & ade biji2 kat tgh timun tu, guna sudu korek yg lembut tu saje, 1/2 biji timun pon dah cukup).

Cara2:
Tumbuk bwg, cili & serai (jgn hancur sgt), kuarkn dan gaulkan dgn sume bahan2 lain & akhir sekali baru perahkan limau. Makan seperti sambal2 yg lain dgn nasi panas... 

Jgn lupe mencuba




No comments:

Post a Comment