tq my follower

Thursday, July 28, 2016

Majlis Akad Nikah si Ucu (part 2) throwback sangatttt!!!!

Salam Hari Khamis uolllsssss.....

Kite throwback kaw-kaw minggu ni hehehehe

Sambung cerita Ucu yer...

09/08/2015


Pagi-pagi kol 5.30 pagi semua dah ambil nombor untuk mandi.

Maklumlah ramai kan....

Bilik air 2 aje.... anak-anak tu nak kena siapkan cepat.

Aku makeup kena awal sebab nak mekapkan flower girls 4 orang tu.

Belum lagi mak flower girl yang tadah muka nak suh aku makeup kan....

Ampunnnn mak-mak flower girl!!!! 

Jangan kecam mak!!!!!

Selesai bersiap kami bersarapan di homestay dan terus gerak ke Dewan Majlis Perbandaran Seremban.


 Pengantin bersama kesemua anak buah aka cucu Haji Ahmad & Hajah Naimah

 Korang ni muke semua seakan-akan, yer la kan satu acuan katanya

 Anak beranak ni pon sibuk nak merasa duduk pillow pengantin tu

Pengantin tengah hilangkan nervous dengan anak menakan hehehehe

Baby breath di belakang rambut flower girl tu aku yang cucuk belakang rambut budak-budak tu.

Geng mak-mak vouge 

Dengan 2 kali lafaz Ucu selamat menjadi suami kepada maksu Nasuha.

Welcome maksu Nasuha to Haji Ahamad dan Hajah Naimah Family.

 Pe hal en 'Boss' tu ambik angle dari karpet tu!!!!

 Semoga berbahagia sehingga hujung nyawa Ucu & Maksu Nasuha

 Gembira bukan main MIL dan FIL dapat menantu bongsu

 3 beradik lelaki 

Lepas ni korang jangan nak mengendeng Ucu sangat yer, Ucu dah ada BFF baru tu....

Selesai akad nikah tu, kami berpakat-pakat untuk tukar persalinan lain, tak kan la pengantin je tukar kan hahahaha...

Bersedia untuk majlis bersanding dan makan beradap pula.

Kebetulan rombongan FIL dari kampung datang 1 bus ok!!!!

Tu belum lagi sedara mara yang volunteer nak drive sendiri ke Seremban.

Memang ramai dan meriah kami memenuhi undangan kawen kali ni.

 Tadaaaaa kami dah bersalin kulit...

Orang sibuk makan, kami pula sibuk tunggu pengantin sampai walaupon perut dah berbunyi lapar hihihi

 Sesekali ambil shoot ala-ala model gituuuu

 Tengok aku macam nak berebut dengan MIL hahahaha 

 Gelak besar tu pengantin!!!!

 Menantu Baru

 Angah & K.Ngah bersama pengantin baru
Ehhhh kami pon pengantin jugak, pengantin lama lorrrr...


Ni la semua anak menakan Ucu dari 3 adik beradik diharap akan bertambah lagi ahli yer

Selesai majlis tu terus kami gerak balik ke Shah Alam.

Menunggu majlis resepsi belah kami pula minggu depannya.

Check it outttttttt.....



Tuesday, July 26, 2016

Majlis Akad Nikah si Ucu (part 1) throwback sangattttt!!!!!

Assalam 

Kasi throwback lagi, up cerita hampir setahun yang lalu.

Setelah 6 bulan bergelar tunangan, 09/08/2015 termeterailah satu lagi ikatan baru.

Ceeeehhhhh macam karangan klasik je kan hihihihihihi

#azmilnasuha #09082015

So ke Seremban kite lagi kesekian kali 08/08/2015 Sabtu petang tu.

Dari Shah Alam kami 3 kereta, termasuk 2 lagi kereta tunggu di R&R Ayer Keroh.

Berehat kejab di homestay, kami gerak turun ke Melaka.

Makan ikan bakar la weiiiii ape lagi....

5 kereta itu bersamaan 21 kerusi termasuk anak-anak.

Kami buat 4 hidang, alhamdulillah semua licin.

Antara menu nya asam pedas ikan pari, ikan siakap sweet sour, udang butter prawn, sotong goreng tepung, sambal belacan dan ulam2.

Kebetulan semua memang tengah lapar tahap cipan hehehehe

Lunch kami agak huru hara skit ptg tu.

Apa lagi licin la semuanya....

 Ni la golongan mak-mak vogue yang ketuanya tengah tu MIL hehehehe

Jangan cakap hakak tak payung yer..... en 'Boss' yang memayung malam tu :)

Geng-geng lelaki bersama bakal pengantin esok pagi nye (Ahad 09/08/2015)

Perut kenyang suka hati, mata pon mengantuk...

Jom balik homestay di Seremban semula......

DIY dan Gubahan Hantaran Rustic 2015 (Ucu Akad Nikah) throwback sangat!!!!

Assalam semua....

Hari ni aku buat throw back kes setahun yang lalu.

Awal bln Ogos 2015....

Hehehehehe berzaman dah kot tapi aku still nak up jugak entry nih....

Berkenan sungguh aku dengan konsep rustic ni...

Kalo zaman aku kawen 13 tahun dulu dah ade, mmg konsep ni aku guna pakai :)

Kasar, pelik & lain dari lain.

Tapi sementara nak mengadakan semua benda alah tu....

Memang mencabar akal & minda, acececehhhhhhh

Hasil aku membelek INSTAGRAM & pokcik gugel

Tadaaaaa ini lah hasil mahsul nye.....

Kain Guni (memang guni koko yang betoi ye siap ade bau lagik) dari IG tali_guni

Lace Beli di Daiso aje RM40

Baby Breath RM45

Kotak kayu Rustic SEWA IG payongpayong boleh pos yer RM5 1 kotak tu

Hantaran Tag kite DIY ajo yer

Biar gambar berbicara yer......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.













Nasib la 5 jer dulang diaorang requested so ringan skit la...

Kalau 15 dulang???? Kau ghaseee?????

Tapi aku puas hati dengan projek rare aku nih...

Merasa jugak mendeko dulang orang kawen nak tunggu adik aku ntah bile 3 orang lagi tu nak sampai seru hahahaha

Nanti aku buat satu lagi entry throwback yer pasal kawen-kawen ni.....

Daaaaa......

Sunday, June 12, 2016

Holiday Inn, Melaka Short Vacation With Love

Assalamualaikum.

Selamat Berpuasa Semua.

Tak abis-abis cite pasal Europe kan....

Kali ni aku story pasal short vacay di Melaka hujung bulan April hari tu.

Bulan besday aku ni tapi dah tak boleh claim hadiah sebab en 'Boss' dah bagi awal-awal lagi si Rose Gold Apple hihihihi

Saje jer bawak budak-budak tukar angin.

Walaupon angin laut Melaka lagi panas wakakakakaka

Lepas abis teakwando class kami  terus lunch di Uncle K.

Lunch 11 pagi weiiii!!!!

Balik rumah siap-siap terus ke Melaka.

Style backpacking jer kami 4 orang anak beranak.

Jalan agak jammed di town Melaka jer.

Lain-lain semua ok.

Kami booking hotel Holiday Inn, suite untuk 1 malam.

Seperti biasa kami menggunakan booking.com untuk booked bilik sebelum gerak ke Melaka.

Dalam pukul 2.30pm kami sampai di lobi hotel setelah tawaf 2 kali jalan nak ke hotel tu.

Check in time memang 2pm.

Banyak jalan tengah buat kat situ. 

Hakak keliru dek non!!!!!

Sampai je bilik dilevel 19 tu, ooooooooo

Fuhhhhh..... besar bilik nya!!!!

Korang tengok la gambar bawah tu yer.

 Dalam bilik, tapi just ada 1 king bed sahaja

Ruang tengah bilik 

Ruang makan 

 Living Hall

 Living Hall

Ruang menonton dalam bilik

Since dekat Europe kami enjoy stay di kebanyakan Holiday Inn Hotel so kami teruskan juga di sini.

Masa kita nak checkout baru kite akan buat pembayaran.

Check out time kami boleh delay sampai pukul 3 petang (tanpa apa-apa charge) dan executive lounge, Sirocco Lounge and Bar tu senantiasa open untuk minum dan makanan ringan bagi customer yang stay di suite tu...

Kerlasss kau jah!!!!

Asal turun bawah je lepak lounge tu.

Budak-budak selamat je mandi pool sebab memang ada life guard tepi pool tu.

Aku dan en 'Boss' melepak la lounge tu sambil borak-borak (macam x pernah jumpa kan hahahaha).

Then depan lounge tu pon ada disediakan table tennis set.

Dapat la seround aku kalahkan en 'Boss' main ping pong hehehehe dah lama tak melayan bat ping pong... 

 Banyak kelebihan rupanya kami stay di Holiday Villa suite ni. 

Dulu kami stay di Hard Rock Hotel Penang 2 malam 1.5K jugak takda pon macam ni.... yang aku stay di Lagoon tu.

Thumb up HOLIDAY INN HOTEL, MELAKA akan aku stay kat mana-mana tempat kalau pergi melancong nanti,

TERBAEKKKKKK!!!!!

Petang Sabtu tu lepas jer selesai jamak solat kami gerak menghala ke Umbai.

Seperti biasa Parameswara Restaurant kami tujui...

Dah meleleh air liur bila ingat asam pedas ikan pari dia yang sodap tuh!!!

Jalam dalam town jer yang agak slow sebab banyak kereta.

Jalan lain semua ok jer, dalam 30 minit kami sampai di Umbai.

Sabtu kan memang ramai la orang area Parameswara tu.

Alhamdulillah dapat juga kami 1 table yang sesuai.

Menu kami hari tu asam pedas ikan pari, siakap stim limau (kureng skit bagi aku, sambal belacan dan ulam serta sotong goreng tepung.

Agak simple jer sebab kami tak mau makan seafood sangat.

Sebab besok pon nak makan seafood lagi hahahahaha

Suka dan melompat la asid uric dengar kami nak makan seafood 2 hari berturut nih grrrrrrr....


 Asam pedas kegilaan kami anak beranak

 Sambal belacan ni pon best, aku yang suka ni

Lepas Magrib semakin ramai orang di Parameswara tu, kami pon beransur balik ke town Melaka dengan perut kenyang.

Malam tu memang kami takda plan apa-apa pon, tapi en 'Boss' sibuk duk ajak aku join dia gi town depan hotel tu, Bandar Hilir.

Dari level 19 suite aku stay tu dah nampak dah yang traffic sangat heavy.

So kalau nak pergi juga kena walking la...

Apa???? 

En 'Boss' ingat ni Europe agaknya!!!!

Jalan kaki merata-rata dalam cuaca sejuk.

Malam pon di Melaka tu temprature 34 celcius oiiiii...

So aku halalkan la en 'Boss' sesorang berjalan ke town untuk pergi berurut kaki.

Kami anak beranak apa lagi berdansa la dalam bilik!!!!!

Tidur hahahaha

Rupanya sangat-sangat mencabar perjalanan en 'Boss' ke town Bandar Hilir tu.

Bukan sebab apa, sebab panas hehehehe

Pukul berapa dia sampai hotel pon aku x sedar tapi yang pasti dia terpaksa mandi lagi sekali sebab basah peluh macam bersukan hehehehe

Nasib aku tak follow dia.

 Lepas sarapan kami lepak di lounge lagi

Sarapan pagi pon still boleh makan di lounge ni tapi hanya western sahaja la.

Aku dan Rereen makan di Sirocco Restaurant semua hidangan disediakan di sini.

Aku bagi 4 bintang la makanan kat situ banyak pilihan dan selesa makan di situ.

Tapi en 'Boss' dan Eddin makan di Sirocco Bar and Lounge tempat aku melepak selalu tu.

 Nak juga enterprem kan

 Layankan budak-budak mandi pool.

 Pool orang dewasa pula.

 Aku konon nak tunggu budak-budak tu, tapi sekejab jer, sebab panas situ walaupon pagi lagi ni baru pukul 8am jer.

Dalam pukul 10.30am aku dah ajak Reren dan Eddin naik.

Kasi diaorang berendam dalam bath tab pula.

Sebab pukul 11.30am kami nak gerak ke kedai makan depan je dari Holiday Inn Melaka ni.

Asam Pedas Selera Kampung.

Tapi hari ni kami drive la...

Tak nak aku jalan kaki ke situ walaupon 8 minit je dari hotel.

Ni udang galah yang besar tapi sangat-sangat lembut isinya dan manis rasanya, sentiasa memanggil-manggil udang galah ni.

Masak pon tak pedas sangat, ngam-ngan soi laaaaa.... 

Antara menu kami hari tu, yang bersambal tu adalah ayam kampung masak sambal.

Punya la Eddin suka makan sampai 3 kali aku bangun tambah ayam tu hehehe...

Gelak jer anak tokeh kedai tu bila aku berkali-kali bagi tau aku tambah lagi ayam sambal hahahaha gelak masyukkk kan anak tokeh tu.

Asam pedas agak cair kat sini tapi aku ambil juga nak rasa kan memang tak boleh lawan asam pedas Parameswara semalam.

Harga udang RM40 seekor, sedap tapi mahal pon takpe sebab bukan kami makan sebulan sekali pon kan kat sini.

Total makanan kami tengah hari tu kurang dari RM150,  memang berbaloi sangat-sangat.

Selesai makan kami balik semula ke hotel dan melepak lagi di Lounge tu.

Aku tengok hanya 2 couple jer ada di situ selain kami anak beranak.

Habiskan masa kat Lounge tu sementara nak checkout sebelum 3pm.

Masa checkout baru kami selesaikan segala bayaran dan gerak balik ke Shah Alam.

Selesai juga misi short vacay kami dan Inysa Allah kami nak ke Penang pula kalau ada rezeki.

Aminnnn.....




Thursday, May 26, 2016

Trip Hari Ke Lapan dari Amsterdam ke Frankfurt HBF, Musim Sejuk March 2016

As Salam...

Sambung lagi trip hari terakhir di Europe.

Hari ke lapan adalah hari terakhir kami di bumi Europe.

Tapi kami ada lagi misi nak kena selesaikan sebab dah bertukar plan yang asal.

Pagi dalam pukul 6.30am waktu Amsterdam kami dah check out NH Hotel.

Beruntung sangat sebab parking hotel selama 2 hari 2 malam free.

Slow-slow kami bergerak keluar dari kejiranan yang aman tu.

Sebab sekeliling hotel tu adalah area rumah tinggi macam apartment dan macam-macam jenis rumah yang sangat aman, sekolah pon aku tengok tak ramai sangat studentnya.

Seperti biasa jalan raya aman-aman jer...

Tapi kali ni kami banyak melalui bandar kecil sebelum masuk ke highway, agak mencabar sebab nak mengingatkan yang en 'Boss' memandu left hand.

Ada sedikit kucar lana bila kami melalui traffic light dan simpang-simpang.

Tu belum orang Netherlands melintas dengan basikal keluar masuk simpang!!!!! 

Fuhhhh....

Maafkan kami orang Netherlands!!!

Akhirnya dah lega masuk highway baru kami berhenti di RnR untuk bersarapan dan meneruskan perjalanan jauh selama hampir 5 jam.

Siap beli jajan lagi supaya tak boring dalam kereta.

Kat Malaysia jangan harap la nak buat macam tu dalam kete en 'Boss'!!!

Berhenti dalam 3 kali juga la untuk isi minyak dan berehat.

Dalam pukul 12pm kami sampai di Frankfurt town. 

Tapi belum sampai lagi ke HBF tu untuk hantar kereta.

Setting GPS buat hal la pula sebab tak boleh accept nama jalan yang kami masukkan kat situ.

Melilau jugak en 'Boss' bawak kereta di celah tram dan kereta yang penuh sesak itu.

Aku dah gabra gile masa tu, walaupon tau kami dah dekat sangat dengan tempat tujuan tapi memndangkan keadaan traffic yang sebegitu.....

Tak boleh bayang betul ah... seram perut.

Alhamdulillah dalam gabra dan lost tu aku try on handphone aku yang dah nak masuk museum tu, boleh pulak......

Aku on Waze then masukkan nama jalan yang sebenar.

Dalam 10 minit kami ahirnya berjaya ke Frankfurt HBF.

Legaaaaa tak terkata masa tu.

Terus kami ke parking Avis di mana tempat kami ambil kereta masa mula-mula sewa hari tu.

Masa tu baru 1.30pm, kami still ada masa nak pulangkan kereta sebelum pukul 3pm.

Kami tinggalkan luggage dalam kereta dan berjalan kaki ke Bayram Kebab untuk lunch dan merehatkan badan serta otak lepas penat memikirkan jalan pulang tadi hehehehe

Sambil berjalan ke Bayram Kebab tu sambil bercerita keseriauan masa kami di celah-celah kesesakan tadi.

Sebelum ni hanya memandang jer driver di Frankfurt ni memandu selang seli dengan tram dan kereta dan orang yang menunggang basikal dengan laju.

Feeling yang sangat-sangat lain tapi berjaya juga redah hingga ke pangkal jalan... cheeewaaahhh

Lunch dengan set nasi putih dan lauk-lauk bersama lentil soup yang panas di kala sejuk dan hati yang lega amat!!!!

Abis lunch sempat beli souvenir area Frankfurt tu then terus ke kereta, ambil luggage dan settlekan return kereta sewa di Avis.

Dalam pukul 4 kami dah gerak ke Frankfurt Airport.

Tiket flight kami pukul 7.45pm.

Tapi kami sampai awal dengan hati yang lega.

Walaupon baru lepas drive 5 jam. 

Macam tak percaya tapi perasaan dan kepenatannya tak sama kalau kita drive di Malaysia.

Sebab cuaca pon ye juga, sana kebanyakan highway still turun snow lagi walaupon tak nampak seketul-seketul jatuh debukk atas kereta hahaha...

Menunggu la kami di lane Etihad Airways walaupon masa masih awal sambil berehat dan meluruskan kaki.

Badan dah mula penat tapi memang berkobar-kobar nak balik Malaysia.

Dalam jam 6pm kaunter telah dibuka untuk check in luggage.

Selesai urusan tu kami terus ke kaunter tax untuk claim tax yang tak seberapa tu.

Sekali orang jaga kaunter tu minta nak tengok barang yang dibeli.

Apaa????

Barang semua dah selamat check in tadi.

Ooooo.. kami sedikit silap di situ, takpa lah mungkin takda rezeki di situ.

Lagi pon berapa je dapat claim sebab kami tak shopping banyak pon, ala-ala jer...

Lepas ni kami dah tau yang barang dibeli kena hand carry.

Belajar dari kesilapan kan....

Sempat en 'Boss' melepak di Starbucks dalam area menunggu tu sebelum kami lalu Kastam dan Imigresen.

Aku masa ni dah tak lalu makan sebab aku dah tibai crosssaint coklat masa tukar duit kecil di Frankfurt HBF tadi. 

Selesai melepak abiskan masa tu kami lalu pulak pemeriksaan kastam, lepas.

Imigresen pon lepas tapi boleh pulak aku dipanggil balik dek imigresen perempuan tu!!

Sebab dia nak cek random especially muslim, siap buka back pack MCM aku tu untuk cek kalau-kalau ada kesan chemical ke apa ker????

Kau ghaseeee????

Semua mata pandang kat aku dan en 'Boss' macam kami pengganas pula kan!!!

Sah-sah la negative scanner yg cek kesan dalam bag pack aku tu!!!

So kami dilepaskan ke balai menunggu.

Masa ni pula perut meragam... adehhhh laaa...

En 'Boss' dah tergelak-gelakkan aku time nih.

Nasib botol air kosong ,masih ada dalam bag en 'Boss'.

Kami tak sempat clearkan lagi barang-barang dalam bag masing-masing.

Lega juga perut buat hal di balai menunggu.

Dibantainya buat hal dalam flight, elok-elok tengah nak naik!!!

Haru beb!!!!!

Tepat jam 7.45pm waktu German kami terbang 7 jam ke Abu Dhabi dengan cuaca yang elok tapi telinga yang agak pekak.

Sebab anak orang arab yang stay x berapa jauh dari kami tu 2 jam jer senyap.

5 jam lagi melalak-lalak tak sudah-sudah.

Tension mak!!!!

Anak omputih depan aku tu kecil jer elok tak menangis pon.

Siap main au chak au chak lagi dengan aku hehehehe..


Ni jer sempat aku snap masa di Abu Dhabi, transit 2 jam, lain-lain memang aku dah surrender sebab nak tidur je hahahaha

Transit Abu Dhabi dalam 2 jam then terbang semula ke Kuala Lumpur 7 jam lagi.

Time ni kami aman-aman jer 7 jam dalam flight tu.

Tapi masa transit Abu Dhabi kami sempat jumpa seorang abang dari Penang.

Dia follow travel agency pergi Rome dan Italy.

Makan susah area sana dia cakap.

Hari-hari dia makan salad sayur dan pizza.

Dah la yang follow tu semua veteran.

Na na na na na na.... naik darah tinggi masing-masing sebab orang Italy punya makanan masin-masin.

7 jam yang aman dengan makan dan tidur sahaja kami laki bini.

Sampaki KLIA dalam pukul 9.30pm.

Settle ambil luggage kami ke teksi bajet untuk Q ambil teksi ke Shah Alam.

Baru RM63.00 sahajam, tapi masa kami pergi hari tu dekat RM90 kena charge teksi dari Shah Alam ke KLIA, mahalll siutttt.....

Lepas ni kami dah tau nak pergi KLIA naik bas Selangor jer di belakang Maybank besar seksyen 14 tu.

One way baru RM15, tak kira la bas tu rileks jer kena potong dek lori sampah!!!!

Janji sampai yer idok?????

Sekian la cerita aku 9 hari 8 malam di bumi Europe merentas 3 negara Germany, Belgium dan Holland @ Netherlands.

Pengalaman yang sangat berharga bersama en 'Boss' chenta hati aku dulu dan selamanya...

Lepas ni kami plan 1 lagi trip ke Europe dengan membawa 2 orang chenta hati Rereen dan Eddin.

Insya Allah, kena kayuh laju-laju untuk persediaan ke Europe 4 orang pula.

Semoga perkongsian aku ni memberi sumber inspirasi orang lain untuk mengembara ke negeri orang.

Dulu tak pernah pon terbayang dapat ke negara orang, dalam tak sedar tahun ni 2 negara kami jejaki.

Syukur ya Allah...

Jumpa lagi di lain entry...

Wassalam....








Thursday, April 28, 2016

Trip Hari Ke Tujuh Ke Zaanse Schans, Netherlands Musim Sejuk March 2016


Assalamualaikum.....

Lambat juga nak sambung cerita hari ke dua di Netherlands huhuhuhu

Last entry aku cakap, aku dah tertidur memikirkan macamana nak book hotel di Frankfurt kan????

Rupanya malam tu juga en 'Boss' pon tertidur sambil memikirkan hal yang sama.

Sampai ke sudah dia tak dapat juga hotel yang memenuhi bajet kami!!!!

Pagi tu lepas subuh kami berdua try lagi mencari dengan bantuan Ucu yang tengah berkerja dalam salji tebal di Munich.

Menurut Ucu Frankfurt tu ada game bola, sebab tu semua hotel mencanak harganya!!!!!

Adoiiiii terkena kami kali nih!!!!!

Kereta nak dipulangkan petang hari ke 7 ni pukul 3, tapi hotel tak dapat lagi!!!!!

Ucu mencadangkan kami balik jer Frankfurt, hantar kereta dan terus ke Airport dan stay semalam di Airport sebelum fly balik ke Malaysia, 2 hari 1 malam stay Airport tu!!!!! 

Masakkkk, pishangggggg lagi!!!!

Sekali en 'Boss' come out dengan cadangan yang menarik dan berguna sesangat.

En 'Boss' cadang nak bermalam semalam lagi di NH Hotel, Amsterdam Zuid tu then call Avis (syarikat kereta sewa) untuk extend sehari lagi.

Ok so sekarang tugas aku untuk merealisasikan cadangan itu.

So lepas aku mandi aku call hotel dulu tanyakan bilik available ke untuk satu malam lagi.

So bilik confirm boleh stay lagi semalam.

Sekarang kami kena call Avis untuk maklumkan yang kami extend sehari lagi kereta sewa tu.

Try call avis tu tru handphone asyik yang keluar perempuan suara mesin tu aje!!!!

Grrrrrrrr!!!!

Dah la cakap German kan mana mak faham dek nonnnn!!!!

Suruh Ucu call kan pon sama juga.

Aku nekad turun bawah tanya kan pada staff NH Hotel.

Lantak korang la orang Netherlands pon hehehehehe

Aku tanyakan jer kalau-kalau dia boleh speaking German.

Ada sorang tu boleh faham skit-skit bahasa German.

Aku dailkan nombor then suruh dia dengar nak tekan apa.

Sebab instruction nya macam suruh kite pilih no.

Rupa-rupanya no yang aku dail tu salah ko!!!!

Wrong number makcik!!!!

Hahahahahaha, nasib staff tu faham then dia minta tengok no. di agreement kereta sewa tu then dia dailkan nombor tu sendiri.

Then terus masuk call then dia pilihakan bahasa Inggeris, simple jer kan.

Aku sendiri cakap dengan operator tu nak extend satu hari je lagi.

Terus aku bacakan no agreement sewa kereta tu, then opeartor Avis tu cakap, Ok mem that it!!!!

Laaaaa..... simple aje mende nak buatnya!!!!

Punya lah pecah kepala kami memikir dari malam td huhuhuhu

Settel call Avis dan check in untuk semalam lagi di NH Hotel, Amsterdam Zuid.

Kami naik bilik bersiap-siap sekejab then keluar semula untuk misi berjalan di Europe hari terakhir sebelum fly balik Malaysia esoknya.

So secara rasminya itinerary kami berubah mengikut keadaan semasa hehehehe

Berjaya la misi aku nak melawat kampung kincir angin yang orang Netherlands panggil Zaanse Schans.

Dengan bantuan staff hotel NH dia buatkan simple note untuk aku sampai ke Zaanse Schans.

Dari note tu nampak mencabar sebab kami kena naik bas lepas tu naik train, lepas tu naik bas lagi, tukar bas lain lagi then baru sampai kampung kincir angin tu.

Korang ghase aku sampai ke idok tempat tu dengan note pendek tapi bertukar-tukar public transportation tu??????

Dalam pukul 8.15am kami naik bas dari depan jalan NH Hotel sahaja.

Berhenti di 1 stesen unutk mengambil train pula.

Di stesen train tu kami beli tiket di kaunter yang ada penjual tiket so staff tu nasihatkan kami membeli 1 tiket yang boleh gunakan untuk semua public transport kecuali subway (train laju), bus, tram dan metro (train biasa) ko naik la berapa kali pon tak perlu bayar tiket dah dengan syarat tiket tu ko simpan elok-elok.

Itu pon kalau ada orang nak cek tiket ko la.... tapi tak pernah pon aku nampak orang nak cek tiket kat mana-mana area Amsterdam nih!!!!

Betapa la hebatnya orang Amsterdam.

Ni la muka orang happy sebab wishlist dia tertunai juga walaupon ada sedikit kesukaran tapi ada hikmah sebalik semua tu, syukur Ya Allah!!!

Ni gambar masa aku di stesen metro.

Jenuh juga belajar dan faham perjalanan nak ke kampung kincir angin ni.

Korang tengok la nama tempat tu, nak sebut pon mau terbalik lidah orang Melayu!!!!

Setelah abis naik train, 3 kali bertukar bas dan yang paling excited nya kami tak sesat pon nak ke sini.

Walaupon tengok routenya macam mencabar minda dan fizikal!!!!

Kincir angin di Zaanse Schans aku datangggggggg!!!!!!

Korang tengok aku gedik-gedik depan kincir angin ni kan....

Sebenarnya aku sangat-sangat sejuk sebab tempat ni macam kawasan sawah padi tau then yang tinggi hanya lah kincir angin ni saja.

Kincir angin ni bergerak dan berfungsi yer, korang ghase angin dia camne????

Bapak punye kuat dan laju dan sejuk weeiiiiiiiii

Tapi mak gagah jugak berposing kat tempat idaman hehehehe

Puas posing laki bini kami singgah di satu kincir angin untuk minum cappucino dan hot chocholate.

Perrrghhhhh sedap gile pekena minuman panas bile time angin kuat nih.

Tapi 5 minit jer badan korang panas, lepas tu beku balik beb!!!!!

Kami tak naik pon kincir angin tu sebab tak tahan sejuk, semua kincir angin tu boleh kite lawat sampai part atas nya, tapi berbayar la tak mahal semua kurang dari 10Euro.

Nachos & cheese

Sebelum kami posing area nih, iphone en 'Boss' terus drain.

Punya la sejuk kat sini.

Nasib tak lama lepas tu hidup semula




Misi kami berjaya untuk hari ke 7 di Europe.

Korang layan la gambar aku banyak-banyak kat bawah tu yer hihihihi







Ni tempat buat cheese, besar gedabak cheese nya!!!


Berjaya juga aku menyarung giant clog nih, sebelum ni aku tengok jer orang yang sampai Netherlands ambil gambar kat sini, sekali aku pon merasa!!!!


Thank you sangat pada chenta hati aku en 'Boss' sebab layankan kerenah aku ambil gambar, al maklumlah handphone dah masuk peti asi kat sini huhuhuhu


Lagi ada tiang semua kau posingkan hahahahaha


Last gambar sebelum kami gerak ke town semula, sayang nak tinggalkan tempat yang cantik nih. 

Insya Allah ada kelapangan aku akan bawa Rereen dan Eddin ke sini juga satu hari nanti.

Balik dari Zaanse Schans tu kami hanya naik 1 bas sahaja untuk terus ke bandar Amsterdam.

La senang sangat nak balik rupanya, nak pergi bukan main susah lagi naik bagai-bagai kenaikan lorrrr.....

Tapi aku happy jer sebab misi yang kami rancangkan 85% berjaya di Europe ni.

Tapi kalau kami stay lagi 3 hari rasanya 100% mampu kami jejak misi nih.

Masa sangat mencemburui.

Itu pon kami sehabis daya dan tenaga bergerak awal pagi dan balik ke hotel hanya untuk tidur sahaja dalam 6-7jam sehari.

Bayar hotel dalm 600-800 semalam hanya untuk tidur kalau di Malaysia tak berbaloi kan????

Tapi ni Europe beb!!!!!! Pakai Euro!!!!!

Tapi kami tetap puas hati sebab duk hotel 3 & 4 star ni sangat selesa dan selamat.

Berbalik kepada cerita tadi kami terus je ke Amsterdam dari kampung kincir angin tu, dalam 1 jam kot sampai la town semalam yang kami explore.

Sampai jer terus kami terjah kedai Turki Crystal tu.

Order 2 main course then makan sampai puas, sebab lepas ni kami just nak walking around tanpa ada apa-apa aktiviti khusus.

Saja penuhkan masa sebelum balik hotel untuk tidur dan meneruskan perjalan yang jauh dari Amsterdam Zuid ke Frankfurt HBF.

Memang kami tak shopping kat Amsterdam ni, macam takde tempat menarik jer nak masuk shopping.

Tapi kedai-kedainya berderet-deret mengadap canal yang berlapis-lapis tu.

Sampai la kaki surrender nak berjalan lagi kami pon ambil tram dan terus bergerak balik ke Amsterdam Zuid.

Sebelum naik hotel ingat nak cari la bekalan minuman atau makanan kan kat area Amsterdam Zuid tu.

Turun jer di stesen tram area Amsterda Zuid tu kami gerak ke kedai runcit di situ.

Sekali bapak punye ramai orang dalam tu siap q sampai berlapis-lapis, abaikan jer la nak membeli kat situ.

So kami jalan-jalan area situ sekali mata aku ni tertumpu ke satu kedai.

Javanese Cuisine aikkkkk macam biasa tengok je wording tu.

Terus je masuk tanpa tengok logo apa-apa depan kedai.

Tengok-tengok makanan kite kat Malaysia weeiiiiii!!!!

Nasi goreng, bihun, mee sambal tempe petai, soto, bakso, goreng pisang, belacan fresh pon ada hahahaha

Walaupon perut masih kenyang makan nasi tadi tapi nak jugak merasa makanan kite, nampak sangat tamaknya ...

Oleh kerana tadi aku main redah jer kedai tu tanpa tengok notis halal ke tak depan kedai tu.

Selesai aku jamu mata aku keluar semula dengan en 'Boss' tengok apa ada depan kedai.

Sekali memang kedai tu halal.

Cantekkkk la sangat kan...

Sempat juga kami berborak dengan owner kedai tu yang datang dari Jakarta, Indonesia siap speaking melayu lagi!!!

Ikut hati semua aku nak makan skit-skit tapi kami decided beli bihun goreng dan sambal tempe petai.

Makanan tu dah siap masak, ambil timbang dan bayar.

Kerana tamak banyak juga aku ambil sambal tempe hahahaha

Tu aku di area kejiranan Amsterdam Zuid jalan nak menghala ke NH Hotel, kejiranan yang sangat aman damai dan harmoni, muslim pon ada kat area sini, jalan malam pon tak takut.

Di tangan aku tu la bihun goreng dan sambal tempe petai uollllssss beli fresh, balik hotel boleh terus makan.

Sampai jer hotel lepas mandi dan solat, sambil memikirkan perjalan esok yang jauh kami menikmati makanan kite dengan perasaan yang tak terkata....  

Sebelum kami merebahkan diri di katil hotel sempat la layan tv kejab, ok juga channel tv Amsterdam ni.

Banyak channel BI tak macam Frankfurt seme bahasa diaorang jer tv tu!!!

Kita sambung lagi perjalanan hari terakhir kami di Europe melalui perjalan dari Amsterdam ke Frankfurt.

Chowwwww!!!!!