tq my follower

Tuesday, July 31, 2012

zam zam ala kazam KidZania, KL (part 1)

Bulan pose ni org dok sibuk shopping raya kan.... 
Dah hujung bln, gaji pon br masuk, mmg semua mall crowded!!!

Tapi en 'Boss' and the gang (gang bizz) ade satu aktiviti menarik unutuk anak2 mereka last Sunday.

KidZania (naktahu lebih lanjut tentang tempat ni sila cari abang Google k) adalah pilihan yg tepat.
Sblm pergi tu, aku memang dah Google citer2 pasal bende alah tu. 

So memang dah ade gambaran serba sedikit pasal KidZania tu di Curve NX. Bangunan tu plak mmg betul-betul seberang IKEA dr belah tepi.

Lagi 10min kaunter Kidzania tu nak bukak kite orang dah terpacak kat situ, nasib awal, parking pon senang jer. 

Tp yg best nyer memang peaceful jer masuk situ takde berebut mcm sesetengah citer orang yg pernah masuk situ on weekend. 
Bulan pose ni ada 1 sessi jer dr 10am - 4pm (biasa ade 2 sessi).

Kami antara 3 group terawal yg register tuk masuk situ (Malay family ade dlm 5 group jer, lain2 semua Cina, India & Foreigner) nmpk sgt org kite tgh sakan shopping raya he3...

Lepas buat pembayaran RM35 (dewasa 18-59yr) seorg, dan RM55 (kanak-kanak 4-17yr) seorg, terus kami diberi boarding pas, KidZania map & dpt tag sorang satu (anak2 aku sibuk dok kata tag tgn tu mcm Atromen nyer ha3 gasak korang lor).

Eddin & Rereen jugak menerima sekeping cek 50 setiap seorg (org dewasa tak dpt ok). Cek tersebut hendak lah dicashkan di CIMB untuk dapatkan Kidzos (mata wang dlm KidZania).

50 kidzos tu boleh digunakan untuk membuat ape-ape pekerjaan yang memerlukan kite untuk membuat pembayaran. Kejab lg korang tau la camner nak gunakan 50 kidzos tuh....

sebab tu diaorg bergaya pon mcm Atromen hik3

ni la boarding pas tu 
(mcm nk naik kapal terbang kan, tp mcm pernah naik he3)

Selesai semua kat level G, kami terus ke level 5 tuk scan tag masing2 di Immigration, setelah discan kami terus meghala ke CIMB (sama level) utk cash kan cek tersebut.

kat sini org dewasa tidak boleh masuk, hanya anak2 sahaja dibenarkan melakukan transaksi dlm bank.

ni la note kidzos tu, ade note 1,5, 10 dan 20 kidzos tp total tuk sorg kanak-kanak 50 kidzos.

So sekarang bermula la aktivit utama, mencuba segala bende alah (mcm la sempat dlm 6 jam tuk 90 jenis kerja). 

Seperti biasa hot job adalah fireman at FITTERS. As a fireman kite tidak perlu bayar, sebalik nye kite yg memberi servis so kita akan di byr oleh FITTERS.

ni la group happening anak en 'Boss' and the gang tgh briefing, actually kami join 3 family ni. 
Sorg tu anak dia 4 org ank dan sorang lg 2 org anak. Tapi yg dpt join main2 dlm ni coz 4 thn ke ats ade 6 org semua nyer termasuk Rereen dan Eddin. 

Mmg ngam-ngam soi la satu group, coz semua kerja dlm KidZania akn dilakukan berkumpulan dlm 6-8 org dgn duration 15-20 minit. 
Tp kalo ade show, akn ambik masa 40 minit (nanti aku explain pasal show).


Memang best la bdk2 ni, mula2 pakai uniform pastu briefing. Abis tu diaorg akan naik kereta bomba round satu Kidzania, siap ngan siren lagi tuk operasi memadamkan api kat satu hotel, mmg kuat giler siren tu weeiiii... aku pon pekak jab duk tepi tu. Masa padamkan api mmg real air okey, sakan la bdk2 tu main pancut2 air. Dengan bunyi hotel terbakar, kaca pecah mmg real beb...






 Tp utk makluman semua most of the briefing dlm KidZania ni adalah dlm Bahasa Inggeris so most of the kids must know & understand what they explain, cheeewah speaking London plak aku hik3. 
Tp kalo group tu sume Malay diaorg consider to explain dlm Melayu so dun worry parents.

Settle tugasan pertama, semua dibyr 10 kidzos. Yeaaayyy bertambah duit!!!!!

So hot job kedua dlm ni adalah di Air Asia Training Academy, aktiviti dibuat kat dlm as a flight stimulation / flight attendant. So mmg parent tak dpt nak snap picture lor. 
Just tunggu kat luar jer, so kat sini ade 2 jobs, mmg dlm 40 minit parent kena tunggu kat luar.



 ni la gambo yg aku beli kat KidZania, coz dlm ni x dpt snap picture, mmg quality so-so jer kan???

Setiap section mmg dah disediakan photographer Sony yg bwk camera gedabak beso. So dun worry pasal gambo anak2 anda. Sebelum kuar dr KidZania pegi la pilih gambo anak2 korang. Cume quality gambo tak berapa cun arrr... (aku dah siap complain dlm feedback form diorg tuh).

Tapi rege memang tak boleh blahh ha3... Sekeping RM20 dpt ngan saiz 5R siap ngan frame KidZania, tp soft copy boleh dibuka dlm laman web www.pictureair.com/kidzania

So pandai2 la korang buat keputusan tuk beli gambo ank2 korang yg berpuluh2 keping tu hokeyyyy.


Kalo kite nak ambik ambo sendiri pon boleh tp mostly activity tu sume dlm cermin kaca, so bwk camera maha hebat @ gedabak camner pon tak lepas nyer. Yg luar2 tu boleh laaa.... hu3






 p/s :- byk lg aktivit dlm tu, nanti aku sambung part 2 okey ;)






Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan 2012

Salam Ramadhan untuk semua....

Walau pon dah hari ke lima ni, tp still bln yg sama kan.

Dah lame aku tak update pe2, mcm la busy bebenor, padahal penyakit M tu jer yg beribu-ribu lemon ha3

Yer la kan, aku bkn nye memasak pon bln pose ni. Untuk info semua, aku diberi lesen besor untuk OFF kan aktiviti memasak disiang hari di rumah oleh en 'Boss' kesayangan kami tuh (maksud nyer dia prefer beli dr aku msk bln pose ni he3).

Memang aku suke bebenor tp sahur wajib msk hokey!!!!

Kat sini aku just nak share cite pasal terawih, aku sebenor nye dah lame tak gi terawih ke masjid @ surau, al maklum anak2 kecik lg.


 nak ambik mood Ramadhan 
ni 2 sehari sblm pose


Tp tahun ni alhamdulillah sejak mlm pertama terawih aku dpt buat. 
Hari pertama & kedua di Masjid Negeri (dpn umh jer pon tp br la ni dpt solat situ setelah berthn2 x jejak situ hu3).


 Kami di malam pertama terawih


balik dr terawih ngopi jab, tp makan kena paw gak en 'Boss' ha3
bdk berdua tu asyik makan jer skrg, nak besor la kata kan


 melepak lepas terawih hari pertama


Malam ke 3 & 4 kami blk ke Slim River so dpt buat terawih kat surau kg. Sambil2 mengambil giliran more en 'Boss' yg sharing ngan family dia. Menu2 pon best sempat jugak aku panjat bukit surau tu untuk tolong nenek & makcik2 tu memasak w/pon dlm hujan.

Antara menu nyer adalah dalca tulang, pecal, ayam kentucky, kuih bingka tepung beras & pulut panggang. 

Dalca tulang tu adalah idea bernas en 'Boss', mmg makanan wajib kat kampung bile ade more. 
Tp mmg superb arrrr rase nyer, sempat jugak aku belajo buat dr niniok-niniok (nenek2) petang tu.

Ayam goreng kentucky pon sedap, oleh kerana nasi tak dapat nak makan byk pose ni, meratah ayam tu panas-panas sgt la menyelerakan.....  ni pon menu en 'Boss'.

Setelah selesai keje more tu kami bertolak balik ke Shah Alam semula, cukup-cukup la, Rereen aku off kan Senin kan, so Selasa kena skol la anak dara aku tuh.

Citer pasal ank dara aku tu, Si Rereen dah msk 5 hari ni dia mmg pose full, syukur Ya Allah.

Senang nak train ank aku tu thn pertama pose ni, last year sampai 2 ptg jer. Moga dpt habiskan sampai hujung Ramadhan.

 ni laaa muke Rereen di ptg pertama pose, lepas beli makanan 
buat muke sposen

So malam semalam aku sambung terawih kat Masjid Negeri semula tp lebih aman skit coz org dah semakin kurang, kalo tak sesak nafas aku ramai2 sgt dlm kawasan masjid tu, walau pon ade aircond peluh still gak meleleh.

Maybe org dah start keje tu yg susut skit, tp weekend ni aku percaya full semula.

Harapan aku semoga kite semua dapat menjalani ibadah dengan sempurna di bulan mulia ini, RAMADHAN



Friday, July 20, 2012

Masak Lemak Kuning Ketam

snap dr dlm periuk jer, malas nyer keje ;)

Salam Ramadhan untuk semua. Jom kite tambahkan amalan di bulan mulia ini.

Lauk ni aku buat hujung minggu hari tu, sedang elok dpt jer call dr peniaga ikan fresh kat Jalan Kapar tu, terus aku & en 'Boss' ke sana, ingt nak turun beli bekfes jer, alih-alih ke Klang plak. 
Bdk berdua tu br bgn tido aku tggl kan jer, coz Ucu ade baru balik keja.

Beli ikan gelama sekor, ikan pipi tebal sekor, ikan bawal putih 4 ekor dan ikan sebelah sekor (1st time aku beli & nak masak ikan ni, en 'Boss' lg batak!!! x pernh tgk pon ikan tu kui3).

Tetiba Ah So tu offer aku ketam, sah2 anak aku si Rereen tu suke mkn seafood, mmg aku nak la. So ambik la 1kg, besor2 gak, dpt la 5 ekor.

So meh sini aku share kan bahan2 dan cara2 memasak nyer.

Bahan2
Ketam Bunga 4 ekor (siang & belah dua), 1 kotak santan M&S, sebatang serai, 4 ulas bawang merah (ditumbuk), 5 biji cili padi (ditumbuk), 2 inci kunyit hidup (ditumbuk), 2 keping asam keping, sedikit minyak masak, garam & sedikit secukup rasa Maggi.

Cara2
Kali ini aku tumis sekejab bahan yg dah ditumbuk bersama serai, dah bau wangi br aku masukkan santan dan ketam. Pastikan selalu ditimbuk (angkat & tuang santan) supaya santan tidak berketul-ketul. 
Setelah mendidih baru masukkan garam, secukup rase Maggi & asam keping. Setelah puas hati dgn rasa kuah tu, bolehlah tutup api dan hidangkan.

Wednesday, July 18, 2012

Lumut ke Penang 0712 (part iii)

Korang musti tercengang kalo aku kata kan dlm slah satu drawer tu satu bende yg mmg..... ishhkkkkk nak ckp pon takut. Takut org lain salah angap pon ade gak.... Tp demi semua, aku tetap akan sharing.

Aku citer location tmpt bende tu dolu ok, dia letak betoi2 dlm drawer tempat yg paling startegik tuk kami solat atau sujud. Aku dah kaji yg tempat tu yg paling elok tuk kami solat coz ade space yg sesuai di celah kerusi & katil. Bdk2 berdua tu pon tak kacau2 kan, mmg sedang elok jer kat bwh arrow arah Kiblat tu. Kire nye kami mmg dah solat a few time baru en 'Boss' jumpe bende itu.

haaaa... kat 2nd drawer ade lampu tido la 'bende' tu letak nyer

Bende itu adalah satu kitab bible yg kecik molek color hijau, lepas en 'Boss' jumpe bende tu dia tanye aku, kite nak biar ke kite nak suruh diorg (hotel) tu ambik. Aku pon confius coz tak tau nak pikir ape, setelah kami berdua pikir2 sekejan, kami col operator hotel tu, masa tu dah pukul 12 tgh mlm. 

Korang tau ape operator tu ckp, mmg prosedur kat hotel2 mcm tu, kdg2 diaorg akn letak Al Quran, kdg2 diaorg letak bible.

Eeehhhhhhhh hellloooooo!!!!! Aku lepak kat Hard Rock Hotel pon xde bende2 mcm ni kat dlm drawer tau, ni kan pulak kat hotel korang, walau pon hotel korang 5 star, (tp ayat ni aku ckp dlm hati  jer, coz tak mau la gado2 pasal bende2 ni, takut + seram jugak kan).

So en 'Boss' paksa diaorg naik bilik kite org kat level 8, tuk ambik bende tu skrg jugak, bdk tu ckp dia akn refer dia nyer Manager dolu. 

Refer tak refer tp en 'Boss suruh diaorg ambik secepat mungkin.

Tak lama selepas tu, dtg la seorg lelaki India, ketuk pintu bilik kami, so en 'Boss' mmg tak nak pegang bende tu, ape lagi masuk la lelaki India tu ambik sendiri dlm drawer paling bwh sebelah tempat Rereen tido (masa ni Rereen & Eddin dah selamat berlayar + bermimpi).

Keluar jer lelaki tu, terus kami sambung balik citer pasal tu, tp aku nasihat kan en 'Boss' kite jgn bising2 & marah pasal tu, coz bende tu mcm kite nye Quran kan. So suh jer diaorg ambik jgn la nak dibuat ape2 ngan bende tuh.... tp mmg en 'Boss' tak puas hati pasal hal tuh!!!!

Pengajaran nyer di sini, untuk aku & korang2 kalo menginap kat mane2 elok la check ape bende dlm drawer dlm bilik tu, takut2 terjadi mcm kami pulak, tempat kami sujud tu la tempat dia letak bende tu, kire mmg pot baik nyer!!!!!


En 'Boss' telah panjangkan kes ni ke Persatuan Pengguna Islam Malaysia PPIM, menurut mereka memang tidak sepatut nye perkara ini berlaku dan mereka akan menyiasat lebih lanjut.

Ok, settled cite pasal yg suspens tu, aku cite plak aktiviti kami esok pgnyer Isnin 09/07/12.

Pepagi lagik bdk berdua tu dah sibuk duk ajak mandi pool & main kat dlm kids club kat level 2. So pukul 7pg dah terpacak kami kat situ, org lain belom bangun tido lagik hik3.



Tapi satu aku perasan bdk2 maintenance kat area pool tu ensem2 la plak he3... Dr ptg semalam aku pasan 2/3 org bdk lelaki buat keje2 area pool tu semua good looking tp yg duk front desk pulak suam suam kuku jek kui3

Berbalik kpd bdk berdua tu, dia bantai mandi sampai kecut2 tapak tgn, aku bior kan, janji diaorg puas hati, pada hal kat umh pon ade pool, cume aku jer malas betoi nk bwk diorg ke sana hu3

 kami je pepagi dah ade kat sini


si Eddin ngan pistol air (bwk dr umh ni)

Dah puas mandi2 tu br kami kuar g brekfes kat Kapitan Nasi Kandar kat tepi Persiaran Gurney tuh, aku mcm biasa, bile nmpk mcm byk telur rebus & telor mata kobau, so dgn ayu nyer aku tanye la kat bdk kedai tu, "Nasi lemak ada??"

Dah nmpk telor kan sah2 ade nasik lemak, tapi sorrrriiiii sini takde nasi lemak!!!! Yg banyak2 lauk tu adalah lauk tuk makan nasik Kandar, coz org sana pagi lg dah mkn nasi. Dolu kala semua nelayan mkn nasi tu, sblm turun laut diaorg pekena la nasi Kandar seround, kami ni mcm nelayan ke nk mkn nasi cam tu pagi2??? he3

Pagi cume ade roti canai & adk beradik yg sewaktu dgn nyer, dgn malu2 hamster aku order la tosei Ghee (cover malu).

Lepas kenyang bekfes, kami naik semula ke bilik & terus siap2 nak check out, coz ingt nk bwk bdk berdua tu msk Toy Museum kat Bt Ferenggi tu sekejab.



Masa check out tu ade jugak la en 'Boss' bangkit kan soal 'bende' tu kat bdk2 Melayu kat front dest tu, tp nmpk mcm staff situ just ikut jer arahan dr management, so diaorg tak leh buat ape.

Settled check out kami ke Toy Museum, lorrrrrrr belom masuk dlm lagi br kat entrance diaorg dah buat halll!!!!! 

Kat situ ade la 3 bijik bende alah toy yg besor2 mcm gorila dll. Yang tu la yg diaorg takut sesgt, so msk dlm tu lg la diorg seram & takut coz toy2 dlm tu semuanye sesuai tuk org dewasa jer. 

Sampi nangis2 si Rereen bile nampak bende2 yg menakut kan, pada hal sume tu toy jer, alaaahhhhiiii anak2 aku.

Ni ade a few jer picts yg diaorg enjoy, yg lain2 sume tutup muke sambil pegang papa & mommy nyer kuat!!!!
 



Masa tu aku dah agak jab lagi sah2 en 'Boss' ajak keluar coz ank2 dia lebih byk takut dari enjoy masuk situ, ciittttt buang karan tol bayar masuk situ, dewasa RM10 kids RM6 tak la mahal mane, tp anak2 tak enjoy baik tak yah masuk kalo tau kan :(

So skrg misi kami yg seterus nyer, menapaw pasembur kat Padang Kota. En 'Boss' ingt nak bg mak & ayah dia rase coz mmg sedap, so aku yg melengkapkan misi tu coz takder parking, pilih nyer pilih, hammmbek ko, RM33 satu plastik beso aku tapaw (melampau betoi aku memilih). 

Sambil tu sempat aku tanye pada tokey kedai tu mane kedai Nasi Kandar  atau Nasi Dalca yg sedap & jalan yg paling simple nak sampai ke situ.


Dia bg tau Nasi Kandar Kassim Mustaffa, ngan cara2 tuk sampai ke sana sekali. So mencari la kami guna GPS brand otak hik3

Pusing nye pusing, carik nyer carik akhir nye semua kedai yg dlm list kami terjumpe jugak tgh hari tu, fuhhh Alhamdulillah....

Tapi ade satu masalah besor, kat mane nak parking nih???? So jln terbaik kami tapaw jer. Aku beli 4 lauk, sotong kari, ayam ros, kari kambing & chiken accessories (hati & leher aym), sayur peria, 1 nasi minyak & 1 nasi putih, semua tu tak sampai RM20, wallaweiiiiii murah giler kan??? 

Tp org dah mula nak ramai, sampai kan nak order pon selalu overlaps.

Dpt jer tapaw mknn, kami terus gerak keluar dr Georgetown, masa tu dah pukul 1pm, so kami decided nak berhenti kat mane2 perhentian tuk makan.

Sampai jer satu tol lepas tol Juru tu kami singgah berhenti untuk makan. Mmg lain dr yg lain la kari & lauk2 pauk dia, kari yg selalu kite makan kat sini pekat semacam, tp yg ni mmg cair ssgt, rase rempah kari tu pon kurang, tp mmg kena mkn nasi byk br puas mkn kalo mkn lauk jer x best, coz kuah dia sgt cair & sedapppp.... siap leh hirup2 lagik.

Rereen & Eddin pon enjoy sgt mkn lauk2 tu, w/pon mkn ala2 picnic kat bwh gazebo he3... 
Itu lah sahaja cite kami di Penang 0712 ni.

Target kami lepas ni kalo pegi ke Penang adalah lepak Hard Rock 4/5 hari (cheewahhh mcm org kaya jer kan) & pastikan kami dpt makan nasi Kandar atau nasi Dalca yg best2 tu, siang & mlm (habis la aku, makin kembang & tembom laaaa ha3)



Tuesday, July 17, 2012

Mangga Madu


Ni haaa... aku nak citer kan pasal Mangga madu yg sgt best & juicy. 

Ni kwn en 'Boss' yg bg satu kotak, mmg fresh dari Pakistan. Ade sorg hartawan Pakistan yg bawak dtg sini. Dah nama pon hartawan kan, so mmg keje dia travel jer (perabiskn duit, x tau nak buat ape). 

Tp kali ni dia satu family bercuti ke Langkawi smggu, lepas ni diaorg fly plak utk buat umrah & berposa kat Mekah. 
 Kali dia dia bwk semua family belah dia & wife dia sekali. 

Amcam korang hadoooo cegitu????

Aku pon belom mampu fly2 bagai lg he3

Aikkkk...... lari tajuk plak, nak cite pasal mangga, citer pasal lain plak ha3

Dpt jer mangga ni br sebijik jer kuning, tp esok nyer dah berkuning-kuningan semua nyer, so bwk jer la blk kg en 'Boss' hari Jumaat 2 mggu sudah, boleh mkn reramai kan...

Ingt nak buat jus mangga, tp tak sempat pon, kami mkn mcm tu jer... mmg marvelous laa.... dolu masa en 'Boss' keje kapal memang  pernah merasa sekotak dua mangga ni, tp dah lama sgt dah almost 8 @ 7 thn.

Korang pernah makan ker mangga nih????


Lumut ke Penang 0712 (part ii)

Ahad subuh (last 2 week) aku dah siap-siap kan bdk berdua tu, siap msk air panas lg suh mandi dgn aman (xde suara2 kuat bdk berdua tu menjerit2 mandi air sejuk, aku dolu rilek jer mandi air sejuk dr kolah hari2).

Tapi pagi tu mmg hujan lebat pon dr 5 pg sampai la hari cerah (selamat pokok bunga MIL aku tu, tak payah siram), seperti biasa aku settlekan ayam2 dlm reban, bg mkn byk2 skit (ni advice dr en 'Boss' coz kami berdua pon dah mcm dlm video klip lagu dangdut Iwan & Amelina, berjln berdua dlm basah hujan ha3). 
Dah hari hujan kan, pakai la payung pegi reban ayam.

Settle keje tu, 7.30pg kami pon bertolak ke Penang dlm hujan renyai-renyai, harap Penang tak hujan, bior senang kami meredah pulau tu...

Sampai Penang bridge tu dlm 11.30pg, oleh kerana awal lg kami terus ke tmpt kami nk check in (cheewaahh mcm dah booking kan, pd hal kami redah cik Kiah je pon), rupe2 tempat tu semua dah full booked, hangin betoi aku. 

Ni semua gara2 Middle East nye org tgh school holiday, so depa reramai dtg Malaysia lepak2 Penang buat mcm tempat depa.

Patut la kalo pegi mane2 asyik muke2 diaorg jer kat Batu Feringgi tu, tp kami still gak try tuk dptkn mane2 yg kosong, tp hampa (bkn setakat tmpt peberet kami jer full, hotel2 lain pon same jer, specially kat Batu Feringgi tu) aku & en 'Boss' siap interview bdk2 keje front desk tu, apsal full, pada hal esok dah Isnin, menurut bdk keje hotel tu, mmg waktu2 lain Ahad akan ade bilik kosong, tp disebab kan Pak Arab tu suka sangat reramai menziarah ke situ, semua jd full.

Aku mcm menyampah kat diaorg tuh, coz smpai jer dr airport ke hotel yg pompuan nyer pakai jubah hitam, berpudah tak nmpak ulas mata, tp bile time diaorg nak keluar dr hotel tu untuk kemana-mana, yg si pompuan nyer mcm mat salleh, perrrgghhhhh.... dah duk tepi laut kan baju2 pon ala2 lautan la kan.....

Sampai kan aku pon confius ni omputih ke org middle east tu?????

muke tak puas hati dua beradik tu, coz x dpt check in kat sini, next time okey!!!! tp Eddin pandai berlakon!!!

So setelah tidak berjaya duk Hard Rock Hotel, kami terus ke town tuk lunch, ingt nak la try nasi kandar yg glamer tuh, tgk2 semua mcm susah nak pergi (coz tmpt parking tersangat la limited) lg satu kami mmg x tau arah ke mana main redah jer, nak tanye org pon x tau nk stop kat ner, kalo ade petrol pam tgh2 tu leh gak berhenti jab, so mkn jer la kat kedai nasi kandar yg tak berapa nak glamer (tp aku mmg nak sgt merasa mkn nasi dalca Rahim tp dia bukak 6.30pm sampai 10pm jer). 

Esok kami akn cuba carik nasi  Kandar yg glamer kat Penang sebelum kami blk Slim River. En 'Boss' ade berannnn?????

Janji perut kenyang sudah!!! Coz lepas ni nak perah otak memikir kami nk over nite kat mane plak.

Lepas makan, kami lepak2 kat Persiaran Gurney, sempat seround kat Coffee Bean tepi laut tu sambil pikir-pikir & goggle mane2 hotel yg sesuai untuk kami. Aku ok jer stay mane2 tp en 'Boss' nak bdk berdua tu enjoy skit, akhir nyer dpt la satu hotel kat Persiaran Gurney tu, best gak laaa..... tp still ade Pak Arab tu kat situ. 

Memang tak boleh blaaahhhh...... 

ni tgk memikior, nak stay kat mane, bdk berdua tu mmg suka sgt dpt main tulis2 ats pasir, kat umh kan takde pasir2 putih cegitu ;)

view dr tingkap kami duk tu, level 8, mlm pon cantek jer nmpk kapal2 & lampu2

Dah siap check in, kami terus lepak kat dlm bilik, facilities dlm blk tu okey laaa.... semua tip top cuma satu jer kami mmg x berkenan langsung, toilet dia takde paip air, camner nak cebuk tuh!!!!!

Ats kebijaksanaan en 'Boss' coz dia lah org pertama yg mengguna kan toilet tu, akhir nye berjaya jugak men'cebuk' dgn jaya nyer ha3

Korang nak tau ape dia guna, en 'Boss' pakai bakul sampah yg comei2 dlm blk air tu, mmg bekas tu ade cover ngan plastik kan, so dia basuh bersih2 then dia jd kan gayung. Aku tak tau la org lain duk situ wat camner tp kami telah pon selamat mengguna bende alah itu!!!!

Masa en 'Boss' berexperimen tu kami dah selamat kat level 2, Rereen & Eddin dah bersuka ria kat swimming pool, siap bwk pelampung sendiri lg.

 mmg dah cun dah angle aku nih, tp pompuan tepi tu wat spoil betoi!!!!!!

Malam tu dalam pukul 10 kami gerak ke Padang Kota, aku mmg nak sgt mkn pasembur, masa pegi dolu aku tgh sakit perut (angin kus-kus gastrik so tgk je la org lain mkn). Kali ni aku mmg nak mkn puas2. Dpt la merasa dua stall jual pasembur tu, ank2 aku pon same hebat je mkn pasembur tu, sbb tu kena order dua kali  lain2 stall ha3

Balik dr mkn pasembur tu kami terus lepak2 kat hotel, en 'Boss' pon lepak sekejab tgk live band kat lobby, tak best kate nyer. 

Dlm pada tu tgn en 'Boss' tu duk gatai2 la (korang jgn ingt blue or yellow story mory hokey he3) duk belek2 semua drawer dlm bilik hotel tu kan, sekali dia terjumpa...................................................................

Memang tak boleh diterima akal & pikiran!!!!!!!!

Kite sambung part iii, tunggguuuuuuu
(sbb tu aku x bg tau name hotel tu, kang aku lak kena menjwb pasal kes nih)

 

Monday, July 16, 2012

Lumut Ke Penang 0712 (part i)

Ni cite yg aku janji nak continue tuh....

Cegini, last 2 week MIL & FIL pergi rombongan cik kiah ke Kelatan & Teganu Jumaat mlm Sabtu, so ambik kesempatan balik kg jab konon nyer nak menjaga umh sambil bg ayam makan & siram pokok2 kat keliling umh MIL tu.

Alih-alih en 'Boss' ajak plak ke Lumut carik stok ikan bilis dan ape-ape yg sewaktu dgn nyer sempena nak sambut Ramadhan (aku kan dpt lesen besor cuti memasak, so masak tuk sahur jer la yeeeeeaaaaayyyyy!!!!)

Lepas settle bg ayam makan dlm reban ayam 
(1st time bg ayam mkn selepas lebih 20thn, masa aku kecik2 dolu pernah gak, tp kali ni en 'Boss' yg temankn coz reban nyer jauh skit dr umh, pg2 buta aku takut sorg2 pegi situ hik3) terus bertolak ke Lumut, bekfes pon dlm kete jer, mkn roti. 

Sampai sana baru 11.30 pg, so kami pegi la gerai2 tepi jeti tu utk pilih barang.

seperti biase aku borong ikn bilis dah siap kopek (nmpk sgt pemalas kui3), ikn tamban yg halus, sotong kering & dan ikn masin jeruk

Org tak berapa ramai masa ni (FIL ckp dah ade jeti br nak ke Pangkor tu, cuma 10 minit jer dr Lumut, maybe ramai org naik jeti tu kot) so senang la kami nak ke mana2, parking pon cpt jer, takde tawaf byk2 kali.

Selesai memborang brg2 kat ats tu, kami ape lagi, menjamu selera dgn masakan seafood yg fresh kat kedai berhampiran jeti tu. 
Seperti biasa Rereen akn request peberet dia sotong, kali ni msk sambal merah menyala br diangkat dr kuali, perrrggghhh sedap siooot..... suka sgt la ank pompuan aku tuh!!!! 
(tp mls nk snap pics coz dah kebulur sgt dah ha3, ade ke mak org mcm aku ni???).

 muke2 kekenyangan lepas mkn sotong besor 3 ekor

 lepak2 sblm gerak ke next destination

 gaya yg same anak jer lain hik3


Bila ambik lunch awl sgt, en 'Boss' mcm mls pulak nak blk Slim River lg, so dia pusingkn stereng kete ke arah Segari 
(itu pon setelah kami tersesat seround & tanya kan pd makcik jual goreng pisang tepi jalan kui3).

Part ni aku excited nak cite, dolu masa kami mula2 kawen, pegi honeymoon (x berapa nak honeymoon coz sume x menjadi hak3) ke Pangkor then terus ke Swiss Garden Golf & Resort Damai Laut. 

Masa tu inai di jari masih merah (cheeewah mcm lagu zmn dolu2 lak ekekeke, yer lah ade a few org sibuk dok tanye aku masa tu, baru pas kawen ker?? Sure la obvious sgt kan)

Masa tu tempat ni baru bukak jer thn 2003, jln nk ke sana pon kecik sesgt, kalo selisih, mcm x muat jer 2 bijik kete.... kanan kiri semua hutan, org pon takde lalu lalang, tp la ni mcm2 dah berubah. 
Of course la kan, dah 9 tahun beb!!!!!!

Jln sume dah lebor, pokok2 pon semua dah tinggi2...... cpt nyer masa itu berlalu ;)

view dr lobby hotel, sama mcm 9 thn sudah

 ade bende nak jatuh tuh!!!!!

kami saje try bawak buggy ;)

 Lepak2 kejab, round2 sekejab lepas solat Zohor kami bertolak blk ke Slim River semula.

Esok pg, kami nak bertolak ke Penang plak, tp sebelum tu kena settle kan keje2 yg diamanahkn oleh MIL aku dolu, bg ayam mkn, siram pokok & kemas umah. 
Menantu solehah aku nih hik3, korang camner??????



p/s : part ii akn menyusul pasal ke Penang plak jommmmmmmm


Friday, July 13, 2012

Sambal Tumis Ikan Bilis Tempoyak


Ni adalah resepi dr MIL aku, yg asal usul nyer dr Kampar seberang nun.
Mmg sedap & boleh simpan lame, coz dah kering & garing.

Bahan2

2 genggam Ikan bilis Jepun (kecik & halus tu), 2 sdm tempoyak baru (nak manis, kalo yg masam tak boleh), 2 sdm cili boh, 1 bj bwg besar merah (dikisar), sedikit belacan, sedikit garam & minyak masak.

Cara2
Goreng ikan bilis sehingga garing. Semantara itu satukan tempoyak, cili boh, bwg, belacan & garam dlm satu mangkuk. Gaulkan semua, lagi afdal kalo pakai tangan, coz nak semua nyer sebati, terutama nyer tempoyak tu, supaya tidak berketul2.
Setelah betul2 sebati, baru tumiskn semua bhn td dlm minyak panas. Masak sampai semua nye garing (lame2 akan berubah warna semua bhn2 td). 
Last sekali br masukkan ikn bilis yg telah digoreng td, gaul sampai sebati dan padam api.
Makan dgn nasi panas atau roti pon sedap.

Wednesday, July 11, 2012

Ke Utara Lagi

Uiiiiii.... lame dah tak updet ape2 dlm blog aku nih!!! Ishhkkkk......

Assalamualaikum semua ;)

Sebenor nyer aku br hari ni jer balik ke sarang ha3 (blk Shah Alam benor nyer). 
Since hari Jumaat ptg aku balik kg en 'Boss' di Slim River.

Sambil jaga kan umah MIL yg pergi berjalan kat Kelantan, sambil kami jalan2 belah Utara plak..

Byk kejadian yg berlaku, cuma aku lom sempat nk mengetuk2 keyboard netbook aku tu (ni pon guna PC en 'Boss'), sibuk ngemas umh & basuh bj bertimbun2 ha3 
(org pompuan kan mcm tu laaa)

Okey la, let enjoy sekeping gambo, nanti aku continue cite seterus nyer babaiiiii........

ade gaya next top model tuk makanan laut tak he3

Thursday, July 5, 2012

Gulai Tumis Jantung Pisang


Dah lame  tak makan sayur ni...... 
Ni mmg resepi arwah Wan dan mak aku kat Pahang nun...
Jom layan menu simple keluarga kami.


Bahan2
Jantung pisang sederhana besar (racik2 halus & celur sekejab), 1 cawan santan (aku pakai santan M&S kotak jer) sesenduk cili boh, 3 ulas bwg merah(ditumbuk), 2 ulas bwg putih (ditumbuk), sedikit ikn bilis (ditumbuk) sedikit belacan, 1 keping asam keping, gula & garam.

Cara2
Tumis bahan2 yg ditumbuk bersama cili boh sehingga wangi dan sedikit garing. Curahkan santan, apabila dah mendidih baru masukkan jantung pisang yg telah dicelur & ditoskan sekejab. Perasakan dengan garam, gula & asam keping. 
Sedap dimakan dgn ikan goreng & sambal tempoyak.... 
Leleh sioootttt.... he3

Selamat mencoba ;)

Tuesday, July 3, 2012

Singgang Tumis Serani

Inspirasi dr DTS, tq cik Mat...


Bahan2
2 potong Ikan pipi (ape ntah lupe lak name penuh dia he3), 1 bj tomato, sedikit halia & lengkuas yg dtumbuk, 2 bj cili padi ditumbuk(ikut suka masing2 kalo nk berapi tambah la lg), 3 ulas bwg merah ditumbuk, 2 ulas bwg putih ditumbuk, sedikit serbuk kunyit, sebatang serai yg dititik kasar, 1 asam keping, garam dan minyak.

Cara2
Bersihkan ikan dgn asam jawa @ limau kasturi. Mula2 tumis serai, setelah wangi, masukkan semua bahan yg ditumbuk termasuk serbuk kunyit. 
Bila semua dah wangi baru curah kan air, kalo nak byk kuah, byk la letak air tu. Bila sudah hampir mendidih br masukkan ikan, tomato dan asam keping. Jangan lupa perasakn ngan garam. Biar sampai ikan masak. 
Makan nasi panas ngan 'dia' pon dah cukup, tak payah lauk2 lain lagi. 
Rereen & Eddin pon enjoy mkn lauk ni sampai 'berdaya' (kuah yg byk2 dlm pinggan).

Monday, July 2, 2012

Chicken Dance 1

Aku janji nk share dancing Rereen & Eddin kan...

Haaaa ni diaaaa.... Mmg kelako tgk si Eddin