tq my follower

Thursday, December 27, 2012

Puding Karamel Roti Butterscoth



Tetiba lak aku nak buat puding karamel ni.

Dolu masa lepas kawen aku pernh try, sekali nyer gula hangus dia jd PAHIT nak mampussss.....

Cehhhhh fail betoi, dah la buat kat umh MIL. 

Malu siottttt...  mcm menantu yg x pandai buat ape2 jer hu3

Tu yg aku malas jer nak buat lagik w/pon percobaan pertama tu dah dekat 10 tahun berlalu ha3

Kali ni percubaan itu telah berjaya, weeeehoooooo......

Bahan2 utk satu bekas/mangkuk sederhana :
2 sudu besar gula dihanguskan dan biarkan sejuk, nak best skit sebelum tutup api tu terjunkan skit butter, 3 keping roti butterscotch (roti lain pon boleh, dah dlm umh aku ade roti tu jer masa ni), 2 biji telor saiz B, suku tin susu pekat, 1 cawan air suam, 1 sudu teh esen vanilla.

Cara2:
Carik2 kan roti dan blender bersama, telor, susu pekat, air suam dan esen vanilla. 
Blender dua kali jer coz tak nak kembang sgt. Pastu tuangkan dlm acuan yg telah diterjunkan gula hangus yg dah sejuk tadi.
Kukus selama 20-30 minit (lg elok cover penutup pengukus tu supaya air x jatuh dlm puding tu).
Dah masak elok disejukkan dalam esbok sebelum dimakan. 
Makan rebut-rebut dgn anak lg best hik3....

SELAMAT MENCOBA


No comments:

Post a Comment