tq my follower

Sunday, December 29, 2013

Ber Windmill Plak

Salam kengkawan....

Ni nk cite pasal makan western kat Windmill, Seksyen 9 tu.

Bertahun2 duk Shah Alam baru kali ke 2 jejak situ kui3

Pestime dulu aku order n.goreng je, bile ntah aku pn x hengat dah...

2nd time ni nk la try steak bagai, pada hal aku x makan pon steak meteak tuh!!!!!

Ambik la set yg served course by course tu.

Tetiba teringat zmn duk dorm kt Uitm Shah Alam doulu2, bdk Hot Cat (Hotel & Tourism) buat praktikal panggil kawan2 jamu mkn western kat Hotel Uitm tuh.

Pestime mkn style omputih, siap belajo cara2 guna sudu lg, mane tidak nye beratur sudu, garfu & pisau ats meja tuh, kang salah guna malu mak!!!! 

Tp bayaran cume RM10 pastu bernanah mata tlg bg markah kat kengkawan hahahaha 

Korang ingt dok Mc Lee, Ain, Zai, Nik & Dayang hahahahaha

Alamak jauh melalut plak....

 ini adalah soup & appetizer 
yg  ats candle tu shark fin soup

yg yellow tu mcm crab soup (agak nye la aku pn lupe nama dia hahahaha)

X lama lepas dpt makanan atas tu sampai la main course. 
yg depan en 'Boss' tu, beef steak (sirloin part) yg paling best sekali dlm Windmill tu tp nipis & x fresh langsung. 

Sgt tidak berpuas hati hokeyyy!!!!!!
 
Aku order chicken sizzling ingt kn chicken je tp ade lamb gak, sapu jek la, rase bole la kan.... 

Tp idok la terbaek pon...
 Untuk sorg mkn mmg kenyang tp kalo share ngn Rereen & Eddin agak tidak kenyang. 

Bg aku ok, tp utk bdk berdua tu mmg kena order lg satu set ala cut.

ni last order tuk memuaskn perut anak2.... 

Nasi goreng with chicken & lamb with black pepper

Mak bapak sila tengok aje hokeyyyy

En 'Boss' sgt x puas hati mkn steak kat sini so dia ajak repeat mkn steak kat La Vacas, Kelana Jaya pulak nanti.

Nanti kan yerr uooolllssss.....

Tuesday, December 24, 2013

Kasut Sekolah dan Saiz Kaki




Sila jgn terkezut tgk kaki anak aku si Eddin , bkn Rereen tau......

Kasut sekolah ni aku beli kan si Rereen tuk dipakai bln 5/6 2014 nanti.

Motipppppppp??????

Senang nanti x yah aku carik bagai nk gile kasut sekolah yg elok & cantik2 bln 5/6 tu.

Lagi satu Rereen mmg ikut gen en 'Boss' kaki cpt panjang. 
So inilah akibat nye

Lg satu sbb kasut sekolah yg ade masa bln 5/6 tu nanti semua out dated nye fashion, menyampah sesgt!!!!!!

Kasut ni aku beli 1 saiz lebih beso dr yg Rereen pakai skrg.

Sekarang Rereen pakai saiz 2 so yg ni aku belikn saiz 3.

Tp korang tgk la si kaki Eddin mcm sama saiz je dgn kakak nye huhuhuhu

Tahun dpn baru 6 thn ank oiiiiiiiii, kaki mcm org sekolah tahun 2 hehehehehe


Sunday, December 22, 2013

Jom Publika Kite

Salam......

Saja nak share masa pestime pegi jenjalan dkt Publika.

Memang dah lama aku dengar tempat ni.

Nak plak retis mmg selalu lepak sana 
(cheeewahh kwn retis tu x tahan hahahahaha)

Tapi x sampai2......

Ade sekali tu dh nk pegi dah, carik punye carik pakai GPS, ke laut hahahahahaha

Hakkkkk tui punye GPS 

Tapi kali ni en 'Boss' mmg dah sampai sana sebelum ni ats tunjuk ajar seorg tuan ni (VIP ok)

So misi kali ni sure x sesat barat punye.

Dkt je dr S.Alam kalo tau jln nye. 

Just tepi town KL je pon.

Tempat mmg high class, omputih je merata2 kat area situ.

Yg lalu lalu lalang tepi parking tu pn bkn calang2 kete weiiiiii Ferrari, Audi sport tu, nanah nanah mata memandang!!!!!

Dah tempat pn stok2 omputih kan, parking pon bole parking tepi2 kedai mkn jer. 

Tapi membyr parking memang x hengat. 

Jangan tanjat plak boboi yerrrrr

sila bolat kan mata anda menengok rege parking hokeyyy
bdk ni bergaya dgn kasut oren florescent hahahaha
tp kaki melecet, sian embom mommy
 
 gaya 2 beradik yg boring

 Rereen wat lawak

 gaya kelako Eddin

 sama x???

 wat2 muke x malu bergambo jugek 
pd hal bersepah org tepi2 tu hahahaha

 paling kreatif, bdk2 ni panggil red dragon
ni sume brg recylce ok

Letih pusing2, kami keluar plak. 

Hari lepas ujan so mmg beh la jalan2.

Tp bg aku la, situ tmpt nk shopping or cuci mata mmg x beh langsung.

Brand sume mcm dr obersee & x prnh dgr pon huhuhu

Tapi tempat mkn mmg byk & berjenis2.

Bawak je duit sekarung pastu korang lepak la smpai pagi heheheheh

Oleh kerana kami dh lunch siap2 kat umh, so minum ptg jek la kat Publika (sebeno nye nk save duit hehehehe)

Kami pilih lepak kt Seremban Kopitiam.

Beh gak la, kami just mkn roti je smbil minum.


 Ni aku bwk bdk2 main play ground kt dpn kedai mkn Korea
nunnn kat blkg aku tu

Last gambo mak bdk ni hokeyyyy hehehehe

Letih main & jenjalan kami pn beransur blk ke pangkal jalan. 

Jom blk Shah Alam semula.....

Thursday, December 12, 2013

Jemputan Kenduri Sendiri Punye Bkn Tumpang Kasih

Salam.......

Saje nak cite psl mkn kenduri last weekend.
Bese aku membontot MIL g kenduri kan kan.....

Tapi kali ni mmg ats undangan tuk diri sendiri hehehehehe

Kira macam adik laaaa.... si Zura ni (yg kawen adk bongsu dia).

Dulu masa keje2 insurance opis dulu dia gantikn tempat aku masa aku cuti kawen.

Ooooo.... dh 10 tahun berlalu cite itu....

Si Zura ni pon berblog jugek, zura 

Ats hasutan setelah membaca blog dia la ni aku gigih belajo berblog 3 tahun sudah, aiiikkkk mcm br je belajo memblog hahahaha

Kenduri org Jawa Klang memang meriah. Makan jgn ckp laaaa

So aku kalo pegi mmg x malu nye mkn. 

En 'Boss' pon sama.

Makan bertambah dan wat2 muke x malu bgn 2/3 kali hokeyyyy hehehehehe

Ke laut diet mak, xpe mkn nasik segengam bak kata Kevin Zahri tp lauk bergengam2 hahh cano tuh?????

gigih berposing dlm panas

 ini posing nk terjatuh nama nye hehehehe

 ni sepupu Zura, Uji name nye 
mmg sekepala diorg nih

 ni kami ber3, sape paling gojes????


























posing lagik sebelum blk 
ni kt dpn khemah mak pengantin 
tp pengantin nye x sempat snap hahahaha

Balik umh dgnperut kenyang & hati senang.

Dpt tido selaps, then bgn masakkn macaroni tuk dinner pastu dtg angin kus2 + period pain + mcm nk demam. 

Bkn double lg dh.... triple trouble aku jd nye.

Dah puas mengerang sakit aku telan sebijik Nurofen sejenis pan killer. 

Berselimut 3 lapis then try tido.

Sedar2, 1.30am skt perut dh hilang. 

Badan pon dah berpeluh. 

 Alhamdulillah.......

Tapi smpi hari ni flu + batuk aku still x hilang lg. 

Dan nmpk nye telah berjangkit pd en 'Boss' hari ni.

Semoga cpt sembuh :) 

Kite ade projek beso besaran hujung bln ni.....

 






Thursday, December 5, 2013

Persediaan Tahun Dua 2014 Rereen

Salam......

Tahun lepas aku lalui sedikit sukar sebelum menyekolah kan si Rereen.

Macam-macam dugaan tika itu.

Alhamdulillah tahun ni berkat doa semua kami bangkit (mcm berperang plak)

Aku dah list kan barang-barang yg hendak di topup kan untuk thn 2014 :

1. pinafore 2 pasang
(2nd bj kurung masih elok & muat lg)
2. kasut sepasang yg 1 saiz lebih beso dr saiz skrg 
(2 mggu sblm cuti dah beli kasut baru & jenis kaki cpt panjg sure bln 6 kena beli baru. Beli skrg coz tgh thn susah nak cari kasut sekolah yg elok)

3. note book, pencils, ruler, eraser 

4. panties & camisole

Keperluan lain semua akan gunakn yg lama saje coz sume masih baru & elok.

Lepas musim hujan ni aku akn basuh beg sekolah Rereen yg dua buah tu. 

Tak pon aku anto dobi je sng hehehehe....

Bior nmpk bersinar2 semula. 

Lagi pon Rereen memang pandai jaga barang2 w/pon sedikit careless tentang bende2 kecik hehehehe

Buku teks semua dah dapat sebelum cuti sekolah hari tu.

Kerja2 membalut pon aku dh settled kan sebelum cuti hari tu.

Tadi aku dah belikn buku latihan di kedai buku sekolah.

So senang nak msk thn baru nanti. 

Tak terkejar2.

Eddin pon aku akn belikan beg sekolah yg baru je coz lain2 keperluan semua elok lagik.

Dah la yuran Smart Reader naik RM25 thn depan.

So bersama-sama la berjimat cermat pakai saje bende yg masih elok. 

Satu jer aku tak sabo nak tunggu 2014 Mac....

Nak print surat kemasukan darjah 1 Eddin untuk thn 2015.

Dokumen lain semua aku dh prepared, surat tu je x boleh2 print huhuhu 

Harap2 la still ade kekosongan. 

Dah kire terlambat nih.....




Wednesday, December 4, 2013

Eddin Concert Smart Reader

Salam.......

Aku baru aje sudah bersilat kat dapur ni.

Jab lagi nak keluar tolong en 'Boss' carik kayu api hehehehehe

Kol 10 pg aku dh siap kari ikan merah dan telo ikan, kangkung garlic, ulam salad dan sambal belacan.

Amacam terliur tak?????

Fuhhhhh.... lega!!!!! Tinggal nasik je tengah mendidih ni.

Sambil tu aku share cite hari Ahad lepas.

 Stage yg grand di Pepustakaan Tun Seri Uda, Seksyen 13, Shah Alam

 ni masa nyanyi Negaraku & lagu Samrt Reader Kids

 ni adalah satu2 nye gambo aku snap dr seat while Eddin dancing
cinonet jek dpt, camera pn bese2 bkn hak gedabak2 tu
nanti dah dpt clear pict dr skol aku share lg sekali ok

 Eddin & Aniq best fren yg duk blok sebelah je tp harammm pernah jumpe sekali pon kt area umah hahahahaha nmpk sgt kureng kejiranan 

 ank jin yg dah lapo

Ok la concert kali ni coz xde share dgn mane2 centre. 

11pg semua dah settle.

Cuma satu je aku x bape nk suka.

Costume ank jin aku tu.

Dah la buat cincai jer kain pon dtg dr mane ntah. 

Berbau yg sgt x sedap. 

So aku bsh je w/pn tecer x bagi basuh.

Kalo korang tgk costume kids morning session, mmg perrggghhhhhhhh

Nak bwk g jln2 pon sogan coz high classssss giler....

Nanti aku share gambo costume diaorg tu. 

Ok nk siap2 dah kuar carik kayu..... 

Byeeeee

Saturday, November 30, 2013

November yang Mencabar

Salam....

Dah dekat2 nak abis November ni macam2 berlaku sekeliling aku ni.

Last week aku mmg dah pergi melawat abg sepupu en 'Boss' yg sakit di hospital Teluk Intan.

W/pon lemah dia tetap recognize org yg melawat dia.

Motif sakit abg Long tu still belom clear, so family terdekat decided buat rawatan moden & Islam.

Tapi mggu terakhir di sepital br dpt tau sakit sebenarnye.

Sindrom GBS, yg mmg rare menyerang akibat dr makanan yg ade virus. 

Selalu terdpt kes mcm ni di Indonesia (sila tanye pakcik gogel tuk lanjutan ok)

Tapi satu yg aku mmg tak puas hati dengan sepital tu.

Kemudahan dalam tu terlalu NAIF!!!!!!! 

Patient sgt ramai, sepital sure la hak zaman kolonol British dulu tu kan...

Nurse ok & ramai nurse lelaki tp kemudahan tuk pesakit mmg aku bg 0

Sian aku tgk K.Long en 'Boss' tu terkial2 tolong kipas abg Long tu. 

Dah la K.Long tu kecik molek jer.

Kipas syiling mmg TIADA hokey. 

Kalo nak sila bwk kipas dr umh memasing.

Patut la sepanjg aku tggu kat dpn mokcik guard KEKWAT tu ade segerombolan pelawat bawak kipas yg rendah tu msk dlm wad.

Satu lg mokcik guard KEKWAT tu. 

Org lain bawak satu kg msk dlm wad (mmg bukan waktu melawat time tu pukul 10.30 mlm). 

Dia leh wat rilekss jek. 

Just lambai2 tgn je boleh msk gate tu.

Time family kami datang nak melawat dia leh suh bergilir 2 org naik siap rekod no IC hokeyyyy!!!!

Bkn kami dtg 1 kg pn, 3 org jek pon mokcik!!!!! 

Nak kena msk u tube agak nye mokcik guard tu.

Keadaan abg Long agak teruk sbb tu kami gigih jugak dtg melawat waktu mlm. 

Kalo x mmg kami dtg waktu melawat jer.

MATI itu PASTI cume masa je belom tahu. 

Rabu (27/11/2013) abg Long pegi mengadap yg Esa. 

Innalillah......

Kami yg br dpt call dr FIL terus plan nak balik melawat. 

 tugas menunggu Eddin balik skoll dah jatuh pd Rereen

Terjadik plak satu lg insiden sebelum dpt call dari FIL td. 

Partner bizz en 'Boss' kena samun kat tepi bangunan UMNO seksyen 11 tu. 

Modus operandi pecahkn cermin kete, samun then cabut!!!!!

Bertingket2 'K' gak la cash lesap dlm tu.

En 'Boss' gak kena turun nk tgk kan sambil tolong ape2 yg patut.

Aku plak dh packing brg2 nk balik menziarah. 

Lepas maghrib kami gerak ke Teluk Intan.

Bersyukur sgt dpt menziarah sambil bacakan Yassin & bergilir2 membaca Al-Quran sampai Subuh sebelum dikebumikn.

En 'Boss' pon betul2 participate dlm menguruskn jenazah (pestime dia lalui experience ni) sampai la selamat dikebumikan.

Insaf mengenang kan kuasa Allah.

Sempat jugak en 'Boss' bawakkan kami mkn kt restoran terkenal kat Teluk Intan tu Gulam Rasol.

makan gak aku nasik lunch tu huhuhuhu

Lepas je zohor kami bertolak balik ke Shah Alam semula. 

Tinggal lah MIL & FIL serta K.Long Ijan dan anak2 saja di rumah tu...

Bertabah lah anak2 (diaorg mmg rapat ngn aku coz ade 3 anak pompuan yg belom kawen).

Semoga ayah korang di tempat kan di kalangan org beriman.

Al Fatihah





Wednesday, November 27, 2013

Cite Berkenduri Dr Slim ke Melawati

Salam cuti sekolah kengkawan.....

Di kala cuti sekolah ni mmg byk undangan majlis kawen kan...

Aku mmg xde laaa...

Tp MIL mmg ade je tiap2 minggu.

Sila muntah ijau tengok gambo tuan belog aaaaa....

Terasa mcm retis plak pakai color kuning nih ekekekekeke




 

En ' Boss' lak jd tukang hantar coz semua nye luar dr Slim River.

So aku pn nyelit la ngn ank2.

Nasib ade 2 je ank kalo ade 8????!!!!???

Mmg tukang babai jek la tepi pintu huhuhuhu

Kali ni kami ke Dewan Prima, LJT di Taman Melawati. 

Terimbas zaman mule2 kawen dulu pernah jejak ke situ. 

Pastu x pernah pegi dah area tu.

So kami bertolak awal skit dr Slim River coz takut memusing carik bangunan tu.

Alhamdulillah, senang jer jumpe w/pon sempat u-turn seround ekekekekeke

Ni adelah kenduri pak sedara MIL.

Pangkat atok tuk en 'Boss'.




Atas sekali adalah pengantin baru, tengah2 adalah pengantin x bape nak baru, bwh plak ank pengantin x bape nk baru tu hahahahahaha

Sebelum msk kete pecut 140-160km/j (cara pemanduan berhemah en 'Boss' kecut perut!!!!!) ke Slim River semula sempat lg posing seround ekekekeke


Petang tu sempat aku bwk bdk berdua tu g main buaian dpn dewan kat kg tu.

Sakan la bdk berdua main2


geng borak di ptg hari sambil berkain semua nye hehehe

Setelah 3 hari 2 mlm di kg kami pn bertolak balik Shah Alam Isnin mlm selasa tu...

Next week blk kg lg bdk2 nk tuntut cekelat dr atok & nenek plak ;)





Friday, November 22, 2013

Prestasi Rereen Tahun Satu 2013

Salam.....

Hari ni aku nk bebel skit pasal sekolah Rereen.

Minggu lepas sibuk parent share keputusan anak akhir tahun ditambah dgn dapat anugerah cemerlang di sekolah masing2.

Aku yg pestime ade ank sekolah rendah ni pon duk sibuk2 la nak tau kan...

Sekali harammmmmmmm dpt pe2!!!

2/3 kali gak aku jumpe cikgu sekolah tu 
(sekolah berprestasi tinggi hokeyyy) 
turun naik bukit, tangga bagai nak jumpe cikgu tu.

Tapi hampaaaaa, yg dpt hasil hanya subjek yg diajar guru kelas jer.

Subjek lain2 nak kena mencarik cikgu semua subjek tu kat mane dlm area sekolah tu baru leh tau result ank kite.

Addddoooooooiiiiiii..... 

Mane kan daya aku nak berjalan sorg2 mencarik sume cikgu2 tu dlm sehari. 

Nak tunggu check tru online kena tggu Jan 1014 br leh bukak, SYSTEM ERROR!!!!!!!

So memeng aku rasa down sgt2. 

Dah la hari Anugerah cemerlang hanya thn 3 dan ke ats jer yg terlibat.

Tahun 1 dan 2 x terlibat langsung.

Ape punye system la camtu.

Macam2 rase aku rase last week. 

Hangin, feed up, sedih xde perasaan. 

Mcm2 ade!!!

Yg jadik tempat aku ngadu en 'Boss' la.... 

Sampai pening kepala dia hari2 aku dok ungkit cite psl ni huhuhuhuhu

Dia ape pon x tau tentang system ni, yg di tau cume band2 jer.

So aku tanam kn jer la dlm2 hati aku ni
yg ank aku si Rereen mmg top three dlm kelas, w/pon aku hanya tau band tuk BM je. 

Dpt jugak band 6.



Tahniah anak ku :)

Kalo korang ape tindakan korang???????

 


Wednesday, November 20, 2013

Hasil dari Kurang Pengambilan Nasi

Pestime dlm 34 tahun aku hidup kat muke bumi ni aku berdiet dgn x mkn nasik. 

Korang hadooo????

Konon nak berdiet mcm kwn aku tu. 

Dr 90kg turun ke 78kg!!!!!!

Giler kentang byk turun nye hehehehehe

Tapi tu cite kawan aku la....

Cite aku plak lain.

Janji ade skit penurunan aku dh happy tahap cipan dah....

Coz main hantam je diet aku ni. 

Supplement pe2 pon aku x mkn.

Ni just try & error jer atau kata lain experimen sendiri punya....

Yg penting semggu makan nasik 2@3 kali jer masa lunch. 

Itu pn segengam nasik je mkn huhuhuhuhu

Lain2 hari aku mkn bende lain selain nasik, mee, bihun sume aku hantam (mana la nk cepat turun hahahahaha)

Adalah turun  4kg-5kg. 

Ok la tu janji turun kan hehehehehe

Tp bab exercise je aku failed. 

Belom dpt masa yg sesuai tuk jogging (itu je aku mampu).

Swimming mmg mls nk trn ke pool tu.

Nak angkt dumbell aku takut lengan Popeye aku ni lg berketul2, takut plak Rereen & Eddin nanti 

So wat ape yg mampu jer la skrg ni. 

Ingt thn dpn nk register kat Gym mane2. 

Kot2 berjaya nak exercise kan hahahahah 
(nmpk sgt x kan berjaya)

Walau pon org lain x perasan sgt, even en 'Boss' pon x nmpk sgt.

Tapi kalo amati gambo2 kt bwh tu mmg ade kurang nye.

Paling best tang perut & lengan popeye mak heheheheheh


       Sept 2013                 Jan 2013


   Feb 2013                         Sept 2013


Hope diet aku ni berjaya sampi dpt berat idaman. 

Dpt 60kg dh cukup daaaa....

Tp kalo dpt 55kg mak rasa mcm ank dara nokkkkkkk!!!!!!!!

Saturday, November 2, 2013

Baked Shell Macaroni





Ini kali ke3 aku buat menu ni tuk dinner.

Bdk2 mmg suke sgt, mkn berulang2. 

En 'Boss' jer x laju sgt mkn ni.

Jom semak bahan & menu. 

Agak leceh coz kena buat 3 step.

Tapi bau & rasa sgt menikam kalbu hehehehe......


Bahan A :
2 cawan Shell macaroni direbus sehingga lembut & toskn, 1 plastik kecil @ 1 tiub Daging cincang @ ayam cincang(bg aku aym lg best), 3 sudu cili boh, 1 biji bwg Holland didadu, 2 ulas bwg putih didadu, 2 sudu sos cili & tomato, 3 batang sosej (potong nipis bulat2), 1 sudu butter, garam, gula dan secubit rasa megi.

Cara2 Masak Bahan A :
Panaskan butter dan tumis cili & bwg sehingga separuh garing. Masukkan daging @ ayam. Masak sehingga daging @ ayam masak sepenuhnya dan masukkan cili & tomato sos dan perasakan dgn garam, gula & secubit rasa. Sebelum tutup api gaulkn bahan tadi dgn sosej dan macaroni. Ketepikan.

Bahan B (sos putih) :
2 sudu tepung gandum yg dibancuh sedikit air, 2 keping cheesedale, 2 sudu butter, 1/2 cawan susu, pepper, gula & garam.

Cara2 Masak Bahan B :
Cairkan butter dan masukkan chessedale, kacau sampai larut. Masukkan susu dan masak sampi mendidih kemudian baru perasakan. 
Sebelum tutup api masukkan bancuhan tepung gandum td dan kacau sehingga sebati.

Griskn pemanggang ajaib dgn butter kemudian masukkan separuh dr bahan A dlm pemanggang dan lapiskn atas nye dgn separuh dr sos putih td. Letakkn cheesedale yg telah dipotong 4 atas lapisan td. 
Kemudian masukkan lebihan bahan A td atas cheesedale td dan lapis lah dgn baki sos putih td. 
Pastikan chessedale diletakkan atas lapisan td berserta mozarella chesse.
Sedia utk dibakar. Bakar dlm 20minit dan terbalikkn bg membolehkan semua bahagian masak dan melekat antara satu sama lain baru ummmpppphhhhhhh....

SELAMAT MENCOBA





Tuesday, October 29, 2013

Org Korban Kerbau, Korang Korban Bubbles

W/pon dah lama berlalu Hari Raya Aidil Adha berlalu tp aku br ade mood nk updet huhuhuuhu

Kemalasan yg teramat skrg ni.

Oleh kerana raya jatuh hari Selasa, Rabu budak berdua tu dah bersekolah.

Memang blk Slim River je laaaa....

Ahad malam baru sampai kg. Macam kg jauh sgt kui3

Persiapan raya korban ni pon kami bese2 jer. Janji ade masak rendang MIL yg mabeles tu. 

Semua bende lain ala-ala jer.

Balik dari solat raya. Ini la xtvt ank2 aku.

Ni pon hasil penge 'pow' an atok diaorg ptg smlm.

Korang tgk bdk skrg. 

Atok pon dia 'pow'

sampai pejam2 mata Rereen nk dpt feel main bubbles

Eddin gak cool jer

sementara tunggu org menyembelih sampai diaorg sembelih bubbles ni dulu

tengok, Ucu pon join da club, ketua pasukan sorak hehehehehe





Monday, September 30, 2013

Betik Tumis




Salam Semua....

 MIL singgah umah kejab hari tu. 

Nak suruh kami bawakkan beli handbag baru.

Sian handbag kesayangan dia dah berguguran hehehehe

Sempat gak dia bwk sebijik betik yg br nak masak.

Tetiba aku dpt idea nak masak sayur betik. 

Google2 dpt la satu masakan yg simple & nmpk sedap.

Jom........

Bahan2
Suku dr sebijik betik (aku buat semangkuk jer) dihiris nipis & panjang2, sedikit ikan bilis (tumbuk), 2 ulas bwg merah (tumbuk), 1 ulas bwg putih (tumbuk), 2 biji cili padi merah (tumbuk), garam, gula, sedikit secukup rasa Maggi & sedikit minyak masak.


Cara2
Tumis bahan yg ditumbuk sehingga wangi, kemudian masukkan betik, setelah layu sedikit masukkan perasa. 
Kemudian boleh la padamkn api.

Senang kan....

SELAMAT MENCOBA










Thursday, September 26, 2013

Rockinnnnn September @ Hard Rock Hotel Penang, part 3

Sambung part last di Penang.

Seperti biasa kol 7pg kami dh terpacak kat Cafe tuk bekfes hari ke 3 di HR, Penang.

Tp pg tu kami x bwk Eddin & Rereen. 

Kasi diorg tido lelama skit lg pn bkn diaorg mkn pn bekfes takat mnm air jek huhuhuhu

Seperti bese last menu aku buah2 fresh dr tin yg gemuk2 & dim sum


 no mandi2 lagik hari terakhir hokeyyy


  gembira sgt nk msk situ


Hari ni xtvt kami adalah sgt santai, bdk2 aku send to Lil Rock. 

Indoor game jer dr 9 pg sampai kol 11 pg sambil2 tu ambik gambo serata pelusuk HR tu.

 
Sempat ke tepi laut, konon Eddin nk tgk bby crab hehehehe 

Mane ade crab sini Eddin oiiiiiiii..... 

Pasir dia kering sgt kalo bsh2 skit sure ade crab lari2 an....

En. 'Boss' lak pegi isi minyak kete & g car wash.

Balik dr tu en 'Boss' & aku jenjln kat Rock Shop & bergambo sakan lagik. 

Al maklum la bdk2 xde kan.... 

Sng nak gambo berdua2 an hahahahaha 

Baru la dpt berdua jer kalo tidak mmg xde peluang.


 terasa mcm mude lak kui3

 aku paksa belly boy tu ambik kan gambo kami hehehehe

 2 jam ni la hasil yg dpt 
bee 3 ekor 

 sblm c/out dr dlm blk

 dr dpn bilik 

akhir sekali sblm msk kete & chalowwwww to S.Alam
See U soon HR Hotel, Penang