tq my follower

Monday, April 30, 2012

Budu Resipi Aki

Walau pon aku ni org Pahang pure, tp budu tetap menjadi antara mknn peberet aku sejak kecik, WAN & AKI aku (atok & nenek dlm bahasa org Phg) mmg dr kecik dah serapkn budu dlm hidangan diaorg, siap ade satu masakan yg diaorg msk bersama budu tu, Sambal Budu Masak.

Nanti aku menuntut ilmu memasak tu dr mak aku kat Jengka, br aku publish kat sini eekkkk... mmg sedappppp....

Tp kali ni aku nk share sambal budu mentah, yg arwah Aki aku selalu wat, dia ni jarang msk, tp sekali dia msk perrrggghhhh!!!!!! 

Mmg sedap & menjilat jari kaki wa ckp luuu.... 

Bg yg baru nk try mkn budu elok ikut cara aku ni, coz aku dah try kat en 'Boss'.

 Alhamdulillah, sampai skrg dia leh mkn, kalo x dolu, jauh lg dah x berkenan kat botol tu. 

Tp syarat utama aku musti BUDU CAP KETEREH. 
Lain nyer brand aku pon x leh masuk tekak ha3...


tq en Google 
haaaa yg ni laaaaa, kat Giant ade jual, botol pon comei2 jer...


Bahan2:
2 sudu besar budu, 2 bj bawang merah kecil, 4 bj cili thai (kalo nk pedas lg, tambh la sendiri), 1 bj limau kasturi, 3 hiris serai dan akhir sekali isi timun (org panggil empulur, yg lembut & ade biji2 kat tgh timun tu, guna sudu korek yg lembut tu saje, 1/2 biji timun pon dah cukup).

Cara2:
Tumbuk bwg, cili & serai (jgn hancur sgt), kuarkn dan gaulkan dgn sume bahan2 lain & akhir sekali baru perahkan limau. Makan seperti sambal2 yg lain dgn nasi panas... 

Jgn lupe mencuba




Friday, April 27, 2012

Ke Kay Ell lg, Pavillion

Rabu aritu dah g KLCC, siap kidnapped Rereen dr school ambk awl sejam he3....

Ni Sabtu, kami redah lg, ke Pavillion plak, ade g bende yg en 'Boss' nk beli kat situ.

So kol 10pg kami dah sampai sane, tenang jer org lom ade, tp kol 11pg jer dah crowded....

Round2 ala kada jer dlm Paviliion tu, coz plan nk lunch dolu br bershopping, so kali ni kami dah mmg dlm mood makan makanan Timur Tengah, so ke Naab Restaurant, Iranian Fine Cuisine.

Kami 4 beranak menapak jer dr Pavillion tu ke sane, x jauh pon. 

Bdk berdua tu kan x pernah jln tgh panas2, hari tu mendapat la peluang sekali seumur diaorg hidup nih he3

Kedai tu betoi2 berdepan dgn antara Lot 10 & Fahrenheit tu, sederet tu sume kedai sefesyen jer, tp yg ujung tu paling BEST. 

Ni menurut kata seorg Egypt, customer en 'Boss' dolu, El Koptan.

Lom bukak lg kedai tu kami dah terpacak kat dpn tu, kol 12tgh hari sharp br bukak dia nyer kedai, so kami 2nd customer.



Saksikan muke2 boring sambil tunggu kedai tu bukak ngeeeeee
 ni masa kami dlm hotel kat tepi tu, pe name nye aku lupe lor...

 sempat berflash kat situ

 nmpk kan muke2 boring & lapar

Duduk jer dlm kedai tu dia bg segelas kecik air keruh ada daun pudina sehelai, lupe nk snap plak... rase mcm msm2 pahit2 skit, tp sejuk leh la telan kannnn

Belek2 menu en 'Boss' ambik set M10 set nasi ngan ayam & kambing yg dibuat pjg2 bersama (atas yg kuning tu ayam)



Ni plak aku nyer set, lebih kureng mcm en 'Boss' gak tp dia separate kan ayam(kuning) & kambing.


 Yg best nyer cara nk mkn nasi dia, sebelom mkn kite kena gaulkn bersama2 ngan butter yg dibg sekali dlm plate tu. 

Then ade satu sambal mcm sambl n.aym tu wat cicah, mule2 aku tgk 
 "Aikkkkk, xde kuah2 ker????"

 Kang Rereen & Eddin mintak sup mane aku nk cekau!!!!!

Rupe2 nyer mmg sedap mkn kering mcm tu jer.... bdk berdua tu pon same laju jer....

Sesudah kenyang & rehat2 dlm tu, ngan mood mcm dlm gua (mmg kedai dia ala2 dlm gua) kami pon berdezuupp msk blk ke Pavillion.

Masuk kedai keluar kedai, try yg tu, try yg ni masih lom jumpe yg terkenan di hati en 'Boss' akhir nye dia decided nak beli jam tangan. 

Belek nyer belek try nyer try, dkt2 sejam aku melayan bdk berdua tu yg dah boring duk situ jer.... dpt la sebijik, mmg cantekk & casual, aku pon suke. 

Tp kalo tanye aku mane yg cantik, sume cantek (yer la kan rege sume riban2, so sume cantek2 laaa). Tp sesekali rewarded diri sendiri setelah 3 thn wat biz sendiri mmg berbaloi kan.


Ni la muke Rereen & Eddin boring tunggu en 'Boss' pilih jam tgn.


Dpt je jam tgn terus kami berdezuuuppp ke Subang plak (ukur bangunan lagik), lepak DOME plak smbl rilek2 sblm blk SA.


 ni la brand yg en 'Boss' terkenan tu


jam baru la tu....

 

Thursday, April 26, 2012

KLCC Separuh Hari (2)

So kuar2 dr KLCC dah gelap (kami mmg avoid blk Shah Alam peak hour), so en 'Boss' offer g mkn nasi beriani Pakistan pure. Aku on jer, w/pon Eddin & Rereen dah layu dihujung mekar(mekar coz dpt bj baru) ekekeke....

Dekat je location tu dr KLCC, belakang Fahrenheit Mall, tp celah2 tu mcm2 kedai & tmpt yg x sepatut nye tuk bdk2, aku mule2 seram gak.... tp kite kan ONE MALAYSIA, so wat2 je la mcm xde per2.

Tp mmg best oooooo.... korang tgk ni

 ni nasi beriani & accessories nyer
 Eddin & Rereen suke ni Ayam Masala

Mango Lassi
   
Butter Naan

Tika Lamb (grill ni... cicah air asam sedap gak)


last order, en 'Boss' x puas hati, coz Eddin & Rereen nk byk sup 
(sume kuah diaorg panggil sup) 
so order ni Shank Lamb, lutut kambing yg sedap sampai menjilat tulang ha3
(tp br pasan yg gambo ni t'balik ha3)

TAK PERCAYA!!!!!
TAK PERCAYA aku ckp sampai cegitu!!!! 

Meh tgk nih!!!!


 Eddin pon same naik jer ngan Rereen, br nak naik selera skrg skrg dia tu

 Rereen jgn ckp laaaa... separuh dr nasik beriani tu dia mkn sorg, pastu meratah plak Lamb Shank nih...

Kedai ni sempoi jer, kire pon xde resit pon, tekan2 calculator je kat tepi meja, pastu total. 

Mlm tu kami spend RM80 tuk sume mknn tu, tp mmg berbaloi coz sume licin bersih kami sume kerjakan ;) dan yg paling penting SEDAPPPP

Wednesday, April 25, 2012

KLCC Separuh Hari (1)

Hari Rabu last week, kami sefamily berjemaah ke KLCC.

Dah lame x jejak Kay Ell sebenor nyer, w/pon dkt jer dr Shah Alam. Kalo ade bende nak cari je br jejak sane, kalo x jgn harap laaa.....

Dr pukul 12.30pm sampai 8.00pm koo..... kalo x caye tgk nih, en 'Boss' ckp ni kire kite byr zakat kat Pak Parking ni ha3..... Yer la tu....


Sebenor nye tujuan utama adalah nak belikan bdk berdua tu hadiah besday, mcm dah lambat kan.... Kami saja nk belikn sekali, so senang kalo x, dijadikan bahan bergaduh lak dua beradik tu.

W/pon lambat tp en 'Boss' mmg sakan belikn diaorg sepersalinan.

Dlm pada tu en 'Boss' mmg nak beli satu lg jean tuk dia. Al maklumla kan, org keje sendiri mane ade etika berpakaian kan... kan.....

So mmg berjean la hari2, yg dah ade tu, dah mintak hampun byk kali dah (kalo suar jean tu leh berckp la) ha3

Mari ikuti perjalanan2 & babak kami di KLCC.

 percubaan pertama, terus hangggat sorg satu, suke la tu bdk berdua tu

 signature posing Eddin 'atromen'

 ramai org duk tgk bdk berdua tu posing dpn ni, coz dah lunch time. 
Tp kami peduli hapeee????
buat2 muke tembok ha3

 muke aku boring tunggu lunch, slps kol 2 br org lenggang, so dpt la mkn Tom Yam
(percubaan pertama pakai shawl yg sgt pink, mcm x bape sesuai lak ngan aku hu3)

 jenjln lg..... rase nk mkn ice cream lak... 

kami suke M&M

Pas rehat mkn ice cream, misi mencari Jeans en 'Boss'. 

Byk kedai gak msk, tp x berkenan, sampai la jumpe satu brand yg limited Edition br ler terkenan di hati en 'Boss', kalo korang nk tau en 'Boss' mmg fussy pasal beli brg, so aku kena make sure perut kami terisi dolu, sblm misi bermula, kalo x mmg cari penyakit laaaa.... lame sioottt.....

Pastu misi mommy plak, nak gak mencelah!!!!! he3... Tp aku beli yg dlm Parkson je, sebenor nye FTE, SKII aku dah tggl skit, so aku top up la yg baru, lg pon ade voucher Parkson.

Tp en 'Boss' nak cari bdk berdua tu nyer barang lg, ade balance lg kata nyer. 
Mmg shopping sakan di tgh bulan April he3..

Msk plak Guess Kids, ingt nk tgk2 jer, rupe nye rabak lagik...... 
Mendapat la bdk berdua tu satu lg t-shirt & seluar. 
Ni mmg betoi2 punyer shopping moping.



p/s :- ade satu toilet kat KLCC yg charge RM2 per entry, omakkkk aiiii mahal tol!!! 
Level bape aku x sure, tp ats n bwh dr level toilet mahal tu free je msk toilet, sian Rereen dah nk terkucil, so aku byr gak, just dpt wet tisu jer 2 helai, per kessssss??????








Tuesday, April 24, 2012

Flash Mop 2



Ni continuously dr video pertama tu, next video br aku load aku nyer part lak... 

Mak-mak ber 'Flash Mop', ade dlm tab, so mls skit nk kuarkn.... hu3

Part 3 tu, Eddin pon join gakkkk.....

Monday, April 23, 2012

Flash Mop 1


Ni la xtvt kami ank beranak last weekend hari Ahad petang. 

Pas siap mkn tgh hari kat umh, siap2 terus ke Jaya Jusco Bukit Raja. Dah dkt sethn aku x dtg situ, kad JJ pon dah lame expired he3....

Ni la salah satu video masa Rereen join 'Flash Mop' Mental Health Awareness Campaign 2012/2013 under Smart Reader Kids, Section 9. 

Kalo korang perasan dah lame Rereen dok practice step dancing ni..... so hari yg ditunggu2 pon tiba.

Parent seperti bese, mmg havoc mengalah kan kami yg nak wat 'Flash Mop' ha3

Tp mmg kami pon terpaksa join 'Flash Mop' ni, aku pon dah lebih kurang mcm 'mop' dah bile kena dancing kat public dgn keadaan panas lak tu hui3 

Akn aku loadkn video tu kemudian ok, sila tungguuuuuu......

Friday, April 20, 2012

Hitam dan Putih

Hari tu aku ade entry nk tuntut hadiah dr en 'Boss' kan.... sempena besday yg ke 33 tuuuu....ngeeeee

Yeaaayyyy...... dpt jugak akhir nyer, lepas 2 hari besday aku tu.

Aku sj nk share kat sini, bkn hadiah special pon bese2 jer, cume aku rase sgt special coz dah lame x dpt hadiah besday. Bese g mkn2 jer.... 

Tp kali ni dpt sebijik.

Lg satu bende tu, mmg dah kena ganti baru, coz kalo timbang kati kat kilang scrap pon x laku dah... hua3...

Musti korang nk tau pe dia kan?????



Taaaraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa



SAMSUNG ACE

Dpt gak Samsung w/pon yg paling top sekarang ni, Galaxy Note.

ACE pon lebih dr best & bangga beb!!!! 
(ayt org x pernh pakai phone touch screen, tgh batak mentry hp baru ni hak3)

Aku lebih dr bersyukur coz hp lame (yg x laku timbang kati tu) cume Motorola L6 jer, aku beli masa Eddin dlm perut lg.... la ni dia 4 thn setgh dah.

Tp aku tetap sayang yg lame, byk kenangan tu ooooo........ tp tggl dlm kotak je la ekkkkk

 tq en goggle
ni la rupe hp lame aku, korang hadooooo?????
kalo apply msk muzium leh ke ni eekk????

Good bye si hitam L6, welcome to my new bby si Putih ACE ekekekeke....

Dan yg paling penting TERIMA KASIH en 'Boss' next year bg lagi ok
 (ayt bodek)

I LAP U YANNNG.....


Thursday, April 19, 2012

Nasi Dagang Lola

Dah dua hari aku miss nak beli nasi dagang kat dua kedai, bkn xde tp dah abis hu3...

Sejak elok denggi ni rasenk mkn tu plak....

Lepas je aku tgk '5 rencah 5 rasa'  chef yg ensem mcm mix tu, kat tv3, terus aku terjah dapur, wat je pe yg ade janji mcm nasi dagang he3....

Check2, halba & timun je xde, so mintak tlg en 'Boss' belikan kat Giant, alang2 dia g beli al'e Eddin (al'e tu susu).

 aku wat aku sendiri yg mkn en 'Boss' pon rase
skit jer

 ni nasi dagang version nasi + pulut

 acar mentah 3 color

gulai ikan kerisi ngan timun

Mari tgk bahan2 & cara2

Bhn2 Nasi Dagang
1/2 cwn pulut & 1 1/2 cwn beras (bsh & rendam bersama dlm 1 jam)
2' Halia hiris memanjang, 3 ulas bwg merah kecik (hiris nipis2) & 2 sudu halba (rendam kejab dlm air) 1 cwn santan yg dah dimasak.

Cara2:
Kukus campuran beras+pulut tu sampai msk2.
(ni leceh skit kena kuarkn 2/3 kali & then renjis2 air skit, kukus semula), last sekali keluarkn pulut & gaulkn bersama bhn2 lain & boleh dihidangkan.


Bhn2 Gulai Ikan 
Ikan (paling ummmpphh ikan tongkol coz keras), 2 sudu mkn kari paste (aku pakai kari ikn Babas), bwg merah, bwg putih & halia diblender. 
Campur sekali ngan kari paste n cili boh. 2 sudu kecik serbuk ketumbar, gula merah, garam (asam ambik yg dlm rebusan ikan jer).Santan cair, timun (potong memanjang), cili Thai yg hijau tu 5 bj.

Cara2 :-
Rebus ikn ngan garam (aku letak 1 sudu mkn) & asam keping (aku bubuh 6 kpg tuk 3 slice ikn kerisi), air pon just tenggelam ikn, rebus kejab jer just bg asam & garam resap dlm bdn ikan. 

Tumis kari paste kat atas td tu, dah pecah minyak mskkn serbuk ketumbar. Masukkan santan cair, dah menggelegak msk kan gula merah,timun & cili Thai. Perasakan ngan garam & asam dr rebusan ikn td. Sudah msk kuah tu br msk kan ikan yg direbus td.


Bhn2 Acar 3 color
Timun, carrot, cili merah & perahan limau kasturi, garam & gula.

Cara2 :-
Hiris sume bhn2 kat ats tu memanjang & nipis (sepjg btg mancis tu), gaulkn sekali ngan perahan limau, garam & gula. Simpan dlm freezer, nk mkn br kuarkn lg crunchy. .






Wednesday, April 18, 2012

Hagemaru Stail


Ni adalah antara babak2 masa kami wat keje, giler kol 7 pg dah terpacak kat 
Blue Wave hari tu.....ha3

Tuesday, April 17, 2012

Sepetang Di DOME


Ermmmmm.....mmg kami selalu lepak situ, tp dah lame benor sejak aku kena denggi x pegi situ.

So en 'Boss' dgn jaya nye memujuk aku tuk dinner kat situ 
(en 'Boss' x mkn nasi mlm so dia ambk dinner awl yg berat skit tp bkn nasi) 
tp aku ttp mkn hokeyyy.....

Kami mmg dah ade menu msg2, so senang je nk order.

Hot Cappuccino

 Fisherman's Platter
ni aku nyer, tp selamat dipaw ank2 & en 'Boss'

 ni Hawaiian Pizza en 'Boss' nyer tp selamat dipaw ank2 gak kui3
ade satu lg pizza Tandori Chicken lambt smpi, mls plak nk snap

 kdg2 bdk berdua membuat aku tension
kdg2 terlalu melucu kn, mcm ni laaaa perangai diaorg


Monday, April 16, 2012

Cite Seram seorang Nenek

Sambil2 aku update entry ni, aku saja nk share cite seram terbaru dr si Eddin.

Tajuk ats ade mcm menakut kan tak???

Tp cite ni mmggggg... korang baca la smpi bwh.

Cite nye cegini, dah 2 mlm bile Eddin br tido kejab dlm kol 12 am, musti dia bgn semula & menyorok bwh blanket sambil nangis slow2...

Oleh kerana aku tido dekat ngan dia, so aku mmg perasan la kannn....

So aku tanye la, 'Apsal Adik????' Dia ckp 'Adik nmpk hantu!!!!!!!

Apeeeee!!!!, te ne ne ne (mcm Shiro dlm raja lawak tu).

So aku suh dia baca Al-Fatihah slow2 coz Rereen tido sblh dia tu, pas baca tu aku suh dia tido semula, tp dia still x leh tido w/pon dah x nangis....

Short cut nye aku suh je dia tido sblh aku sng cite, tgk2 cpt je dia lelapkn mata. 
Ok, la kan....

Pagi tu aku interview la Eddin, "Ape adik nmpk mlm td??" 
(Sila pastikn anda duk dlm situasi terang k... mmg meremang segala bulu2 yg ade kat bdn korang!!!!!!!)

"Adik dgr mcm ni (dia wat mcm org tgh mengunyap/mkn tp dlm mulut tu xde pe2) kat depan dinding yg dia mmg pandang kalo nk tido). 

Ape perasan korang kalo ank korang umur 4 thn buat mcm tu???????

Pastu aku ni gatal mulut pi tanye lg, "Rupe dia camner Adik???", 
Korang tau pe dia kate????????????

"Adik nmpk NENEK"(bkn nenek dia kat kg hokryy).
 
Aiiiyaaaaaakkkkk terus meremang bulu roma aku sblm tu aku bese jer, terus aku suh dia stop cite pasal tu, & aku pesan kat dia, nanti cite full story kat en 'Boss'. 
Aku dah x sanggup nk dgr!!!!!!!

2 mlm dia mcm tu, mlm td selepas dia lelap mata, aku bacakan ayat Kursyi 3x & tiup telinga kanan & kiri. Pastu aku ambk Yassin yg kecik tu, aku letak bwh bantal Eddin.

Alhamdulillah, xde nangis dah mlm td w/pon dah tido tmpt dia sendiri. 

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii si Rereen plak cite dia mimpi NENEK tu dtg jumpe dia dlm mimpi, aaayooooooooo aku seram & takut nih!!!!!!! & dah mls nk gatal mulut tanya pe2 lg... serik mak!!!!!!

Memang mlm ni aku akn bacakn Yassin sebelum tido, w/pon bdk2 tu mmg baca doa & Al-Fatihah seblm tido.

Hope pas ni dah xde cite2 mcm tu.... Dah dkt 2 thn kami duk sini br 2 kali bdk berdua tu ade problem mcm tu, sblm ni pon Eddin gak.... version seram jugak. 

Korang nk tau per dia ckp?????????????????

Ade momok tu dtg & jilat leher dia kiri kanan, dia siap wat gelagat mulut bende alah tu wat kat dia!!!!! 

Eeeeee..... aku mmg pantang dgr mcm tu... serammm mak!!!!!! 
 Tp nasib jab jer, tp masa tu FIL aku ade wat air minum tuk dia.

Pasni kalo ade lg, mmg aku kena blk kg jumpe FIL semula. 
Tp aku akn try wat sendiri dolu, selagi yg boleh.

Doakan misi aku berjaya hokeyyy.....

Sepagi di Blue Wave

Kerja Giler.......

En 'Boss' nyer idea giler di pg hari Sabtu mggu lepas, oleh kerana dia dah puas tido mlm tu (kes t'lebih tido), subuh2 syafiee dia dah bgn.
Kol 6.30 pg dia kejutkn aku & anak2 ajak g bekfest kat Hotel yg sekangkang kera dr umh Blue Wave.

Nasib Eddin & Rereen menurut perintah jer x byk songeh 
(al maklumla hari coti sure kami bgn lambt nye kui3)

ni 1st menu aku, doa2 dr umh nk mkn n.dagang tp xde, n. lemak aku belasah

2nd menu,mash potato, aym grg rempah & yogurt (mcm omputih lak he3)

ni Mee Udon (ade a few mknn Jepun kat dpn sekali) so aku just nk try laaaa
rajin tgk Hagemaru je mkn mee nih, rupe sedap Eddin & Rereen pon nk rase gak

last but not least bubur nasi

konon nk try pakai chopstik la sgt
alih2 aku gak yg suapkn

Rereen 1st time guna chopstik, dah terror

pas mkn sementara tunggu print out bill, (la la tu gak resit abis) 
kami pon rewang2 kat lobi tu, ni 2nd time dah kami mkn sini
sesaja wat keje senget2 ngan ank2....nggeeeeeee


Friday, April 13, 2012

Org demam mkn Nasi Arab

Ni cite masa aku wat test darah hari ke dua.

Pas settle test kat KPJ, Selangor en 'Boss' terus hala kan stereng ke Sri Petaling w/pon br 11.30pg. Jln jammed gak la sampi je dah 12 lebih, sedang elok lunch.

Sementelah aku ni pon kureng nk selera mkn, elok sgt la mkn mknn Arab Kat sini AL-DAIFAH.

Ni kali ke2 aku sampai sini....

ni masa tunggu en 'Boss' cari parking

cinta hati aku dpn AL DAIFAH

en 'Boss' melayan org sakit 
(muke org sakit yg bengkak & sembab... dah rupe adk aku yg Ude tu plak hu3)

ni la lamb yg sedap tu, name penuh dia aku lupe arrr.... dlm RM40

Khabsah Rice

ni la sume menu lunch kami 

yg ni our dessert call Om Ali RM10 sebekas ni.... 
Eddin suke sgt mkn yg ni....

Lepas abis mkn terus gerak blk, ingt nk lepak ne2 dolu tp aku dah x larat pas telan ubt je aku ngatuks giler.

 X pernah aku tido lame dlm kete, tp dr Sri Petaling ke S.Alam pon aku leh tido huk3........

Mmg demam ni melemahkn bdh aku & ubt tu merehatkn mata aku jek...