tq my follower

Thursday, February 28, 2013

Puding Roti Butterscotch dgn Sos Kastard


Dah 2 kali aku try buat puding ni. 

Tu pon sbb dua2 kali roti tu expired sehari kui3

Memang tak bape laku roti ni dlm umh aku ni skrg ni.....

Jom layanzzz resepi mudah puding roti ni.

Bahan2 :
6 keping roti butterscotch, 1 tin susu cair, 3 biji telor, 5 SB gula pasir, sedikit esen vanilla dan sedikit butter.

Cara2 :
Pukul telor bersama gula dan esen vanilla sehingga gula hancur. Kemudian tapiskan.
Potong roti tu menyerong dan sapukan kedua2 belah dgn butter. 
Kemudian susun rapat2 dalam loyang, aku tak pakai loyang pon. Pakai bekas plastik yg segi empat sama tu.
Tuang adunan tadi dlm bekas yg disusun roti td sampai habis. Kukus selama 30 minit.
Sejukkan sebelum dihidang dgn sos kastard.


Sos Kastard

Bahan2 :
100ml susu cair + susu rendah lemak (ape2 susu pon boleh), 1 SB tepung kastard. 1SB gula pasir dan sedikit esen vanilla.

Cara2 :
Kacau semua bahan dalam mangkuk dan pastikan tidak berketul. 
Lg elok tapiskan sebelum curah dlm kuali.
Kemudian masakkan dalam kuali dan dgn api yg perlahan sampai pekat.
Pastikn sentiasa dikacau. 
Siap.... 
Tp kalo nak lg uummmmppphhh sejukan dulu puding dan hidang kan bersama sos kastard.


No comments:

Post a Comment