tq my follower

Tuesday, April 3, 2012

Sambal Tumbuk Ala Ana



Ni sambal tumbuk yg sedap dan tahan lame. Boleh thn 3/4 ari kalo wat byk(x yah smpn dlm freezer).

Tq kepada Ana Suzana yg share sambal ni dlm blog dia. 
Aku tgk sekali lalu jer, aku dah leh wat tanpa tgk resepi kat dapur kui3 (bese nye siap bwk buku turun dapur he3)

Dah byk kali aku buat, tp br kali ni aku share kat sini, coz ianye sgt mudah & sedap tp yg paling penting bg aku ialah tahan lama beb.....

Ni bahan2 nye :

cili merah sebijik*
cili thai hijau 5 biji*(kalo nk berapi bubuh la segengam)
bwg merah sederhana bsr sebiji*
bwg putih 2 ulas*
belacan skit
ikan bilis
sedikit perahan limau
sedikit minyak masak

Cara2:

1. Hiris sume bhn yg ditanda *
2. Goreng ikan bilis sampai rangup & tumbuk (guna lesung br uummmmpphh)
3. Goreng plak sume bhn hirisan di ats bersama belacan, sekadar layu2 jer.
4. Angkat & tumbuk sekali dlm lesung ikn bilis td, kalo byk wat part by part.
5. Hidangkan ngan letak perahan limau skit.

4 comments:

  1. wah...tgk gambo jer da teliur ni...
    tapi y pasti ko tak isi sirap yer nak kasi merah..hahaha...
    (aku ingat lg mase muder2 dl ko citer first time ko wat sambal ko isi sirap...hhahahah)

    ReplyDelete
  2. uiiiikkk... ko msh ingt cite tragis aku wat sambal pestaim hak3... mmg memalukan...
    tp sambal ni mmg best try la Moon....

    ReplyDelete
  3. da pernh try..tp xde belacan..*tak isi sirap*...hehehhe...sdp ..ni cm smbal org jhr kan..heheh..nnti nk try yg ni plk..

    ReplyDelete
  4. xde belacan x beh Naaa... tu yg penyedap nyer, sirap2 tu cite zmn aku belasan thn dolu ha3 wat la Naa... kat umh ni aku n en 'Boss' je mkn... tp once a week musti wat nyer...

    ReplyDelete