tq my follower

Saturday, January 26, 2013

Kari Tulang Besttt ooooo.....



Ni pon salah satu menu 1st time aku try dlm 34 thn hidup kat muke bumi ni.

Google 2/3 kari tulang kat blog org, then mix & match skit, dpt la resepi ni.

Bahan2 :
1/2 kg Tulang yg telah direbus sehingga lembut bersama air rebusan, 2 sudu besar rempah kari Daging Baba's, sedikit kayu manis & bunga lawang (aku x suka sgt bau rempah ratus yg kuat), sedikit hirisan bwg besar merah, bwg putih dan halia, sebahagian lagi ditumbuk halus.
3 biji kentang (potong 4), 2 senduk santan kotak M&S, air asam jawa, 1 urat daun kari, sedikit gula, garam dan secubit rasa Maggi dan minyak untuk menumis.

Cara2 : 
Gaulkan rempah kari dan bahan ditumbuk, cili boh dan air asam jawa. Ketepikan.
Kemudian tumiskan rempah bersama bahan hirisan sehingga layu. Masukkan campuran kari dll tadi. Tumis lagi sehingga harum. Masukkan tulang besama air rebusan. Biarkan mendidih.
Kemudian baru masukkan daun kari, santan dan kentang. Perasakan dengan gula, garam dan secubit rasa. Setelah kentang dan daging empuk boleh dihidangkan.
Makan dgn nasi panas dan sambal belancan peeerrrrrrhhhh!!!!
Lagi lama kari ni lagi uummmppphhhh rase nye.


SELAMAT MENCOBA




No comments:

Post a Comment