tq my follower

Tuesday, January 15, 2013

Cendawan Goreng Rangup



Sebenor nye niat di hati nak goggle resepi ayam kampung goreng yg sedap-sedap dalam blog masakan.

Sekali ternampak resepi Cendawan Goreng plak.....

Itu yg menbuat ke situ plak tu. Dah lame aku tak makan cendawan goreng tu. 

Since dah duk Shah Alam ni mane aku pernah pegi pasar malam kan... sob... sob... sob...

Tersangat la teringin nak merasa cendawan goreng tu.

Oleh kerana mmg nak buat ayam goreng tepung rangup. So aku sekali jalan dgn cendawan sekali.

Just guna tepung ni jer. Senang koje den...

Tapi cendawan tu aku pastikan betoi-betoi kering. 

Lap la dgn tisu dapur satu persatu sebelum digoreng ok.

Jom tgk bahan dan cara membuat nya.


Bahan-bahan :
2 bungkus cendawan tiram (yg beli kat pasar tu, dlm 6 @ 7 keping jer dlm tu), 1 1/2 cawan tepung goreng Ayam Adabi, 1 biji telor saiz A (yg dipukul kembang dan ditambah sedikit garam dan serbuk lada sulah) dan minyak untuk mengoreng (pastikan cendawan tu tenggelam semua dlm minyak).

Cara-cara :
Setelah cendawan tu betoi-betoi kering, celupkan dalam telur dolu dan kemudian golek-golek kan dalam tepung goreng ayam Adabi tu. Kemudian baru la terjunkan dalam minyak yg betoi-betoi panas.
Goreng sehingga masak. Gunakan tisu dapur lagi untuk menyerap minyak.
Makan panas-panas dgn sos memang sedap. Tapi kami tadi makan dengan nasi jer.

SELAMAT MENCOBA

No comments:

Post a Comment