Inspirasi dr DTS, tq cik Mat...
Bahan2
2 potong Ikan pipi (ape ntah lupe lak name penuh dia he3), 1 bj tomato, sedikit halia & lengkuas yg dtumbuk, 2 bj cili padi ditumbuk(ikut suka masing2 kalo nk berapi tambah la lg), 3 ulas bwg merah ditumbuk, 2 ulas bwg putih ditumbuk, sedikit serbuk kunyit, sebatang serai yg dititik kasar, 1 asam keping, garam dan minyak.
Cara2
Bersihkan ikan dgn asam jawa @ limau kasturi. Mula2 tumis serai, setelah wangi, masukkan semua bahan yg ditumbuk termasuk serbuk kunyit.
Bila semua dah wangi baru curah kan air, kalo nak byk kuah, byk la letak air tu. Bila sudah hampir mendidih br masukkan ikan, tomato dan asam keping. Jangan lupa perasakn ngan garam. Biar sampai ikan masak.
Makan nasi panas ngan 'dia' pon dah cukup, tak payah lauk2 lain lagi.
Rereen & Eddin pon enjoy mkn lauk ni sampai 'berdaya' (kuah yg byk2 dlm pinggan).
No comments:
Post a Comment