Ni adalah resepi dr MIL aku, yg asal usul nyer dr Kampar seberang nun.
Mmg sedap & boleh simpan lame, coz dah kering & garing.
Bahan2
2 genggam Ikan bilis Jepun (kecik & halus tu), 2 sdm tempoyak baru (nak manis, kalo yg masam tak boleh), 2 sdm cili boh, 1 bj bwg besar merah (dikisar), sedikit belacan, sedikit garam & minyak masak.
Cara2
Goreng ikan bilis sehingga garing. Semantara itu satukan tempoyak, cili boh, bwg, belacan & garam dlm satu mangkuk. Gaulkan semua, lagi afdal kalo pakai tangan, coz nak semua nyer sebati, terutama nyer tempoyak tu, supaya tidak berketul2.
Setelah betul2 sebati, baru tumiskn semua bhn td dlm minyak panas. Masak sampai semua nye garing (lame2 akan berubah warna semua bhn2 td).
Last sekali br masukkan ikn bilis yg telah digoreng td, gaul sampai sebati dan padam api.
Makan dgn nasi panas atau roti pon sedap.
No comments:
Post a Comment