tq my follower

Thursday, July 5, 2012

Gulai Tumis Jantung Pisang


Dah lame  tak makan sayur ni...... 
Ni mmg resepi arwah Wan dan mak aku kat Pahang nun...
Jom layan menu simple keluarga kami.


Bahan2
Jantung pisang sederhana besar (racik2 halus & celur sekejab), 1 cawan santan (aku pakai santan M&S kotak jer) sesenduk cili boh, 3 ulas bwg merah(ditumbuk), 2 ulas bwg putih (ditumbuk), sedikit ikn bilis (ditumbuk) sedikit belacan, 1 keping asam keping, gula & garam.

Cara2
Tumis bahan2 yg ditumbuk bersama cili boh sehingga wangi dan sedikit garing. Curahkan santan, apabila dah mendidih baru masukkan jantung pisang yg telah dicelur & ditoskan sekejab. Perasakan dengan garam, gula & asam keping. 
Sedap dimakan dgn ikan goreng & sambal tempoyak.... 
Leleh sioootttt.... he3

Selamat mencoba ;)

No comments:

Post a Comment