Dah lame tak makan sayur ni......
Ni mmg resepi arwah Wan dan mak aku kat Pahang nun...
Jom layan menu simple keluarga kami.
Bahan2
Jantung pisang sederhana besar (racik2 halus & celur sekejab), 1 cawan santan (aku pakai santan M&S kotak jer) sesenduk cili boh, 3 ulas bwg merah(ditumbuk), 2 ulas bwg putih (ditumbuk), sedikit ikn bilis (ditumbuk) sedikit belacan, 1 keping asam keping, gula & garam.
Cara2
Tumis bahan2 yg ditumbuk bersama cili boh sehingga wangi dan sedikit garing. Curahkan santan, apabila dah mendidih baru masukkan jantung pisang yg telah dicelur & ditoskan sekejab. Perasakan dengan garam, gula & asam keping.
Sedap dimakan dgn ikan goreng & sambal tempoyak....
Leleh sioootttt.... he3
Selamat mencoba ;)
No comments:
Post a Comment