tq my follower

Friday, November 9, 2012

Sardin Roll VS Sosej Roll



Ni menu kami 2 hari sudah, aku buat minum petang ngan anak-anak en 'Boss' dah berdesup ke kilang.

Sebelum ni Rereen & Eddin tak suke pon makan.

Tapi hari tu licin sepinggan uollllssss....

Yeaaayyy Makkk suke sangat!!!!

Jom try buat resepi mudah dan cepat ini.

Tapi version aku ni xde serbuk roti, kalo ade lg meriah.....


Bahan2 :

1 tin sardin, Ayam Brand saiz kecik (tumis cili boh, bawang merah + putih yg diblender, masukkan sardin, sos dia ambik 2 sudu jer, sebelum tutup api perasakan dgn garam, gula & perahan limau kasturi (ape2 air asam pon boleh). Then cincang sardin tu kasar2.

2 batang sosej ayam brand Ayamas (tu je ade dlm freezeer), lapan keping roti Gardenia kosong (roti ape2 pon boleh), sebiji telor ayam Jumbo (dikacau sedikit dlm mangguk, letak sikit garam dan pepper), 2 sudu bancuhan bancuhan tepung gandum (sebagai gam utk rolls tersebut) dan minyak untuk menggoreng.

Cara2 :

Gelek or canai kot (aku tak tau istilah sebenor he3, aku main pakai gelas je lenyek) roti Gardinia tu satu-satu sampai dia jadi leper, ni supaya minyak kurang serap bila kite goreng jab lagi.

Setelah siap semua dilenyekkan (jgn terlalu leper kang nipis sgt pecah lak bile kite rolling kan), gulungkan dgn sosej dan sardin yg dah dicincang kasar tadi. Bile dah hujung rolls tu letakkan bancuhan tepung td supaya roll kite tu tak terbuka masa nak goreng.

Setelah panas, golek kan dlm telor yg dah dikacau tadi seround dan boleh lah diterjunkan dalam minyak panas tadi. Masak sehingga kuning cantik  tp jgn lama sgt kang tak cantik plak rupe rolls kite tu.

Sebelum hidang potong la ikut kreativiti masing-masing.



Tetiba nmpk new follower, tq eeekkkk tp x dpt kenal pasti siapa :)

No comments:

Post a Comment