tq my follower

Saturday, November 2, 2013

Baked Shell Macaroni





Ini kali ke3 aku buat menu ni tuk dinner.

Bdk2 mmg suke sgt, mkn berulang2. 

En 'Boss' jer x laju sgt mkn ni.

Jom semak bahan & menu. 

Agak leceh coz kena buat 3 step.

Tapi bau & rasa sgt menikam kalbu hehehehe......


Bahan A :
2 cawan Shell macaroni direbus sehingga lembut & toskn, 1 plastik kecil @ 1 tiub Daging cincang @ ayam cincang(bg aku aym lg best), 3 sudu cili boh, 1 biji bwg Holland didadu, 2 ulas bwg putih didadu, 2 sudu sos cili & tomato, 3 batang sosej (potong nipis bulat2), 1 sudu butter, garam, gula dan secubit rasa megi.

Cara2 Masak Bahan A :
Panaskan butter dan tumis cili & bwg sehingga separuh garing. Masukkan daging @ ayam. Masak sehingga daging @ ayam masak sepenuhnya dan masukkan cili & tomato sos dan perasakan dgn garam, gula & secubit rasa. Sebelum tutup api gaulkn bahan tadi dgn sosej dan macaroni. Ketepikan.

Bahan B (sos putih) :
2 sudu tepung gandum yg dibancuh sedikit air, 2 keping cheesedale, 2 sudu butter, 1/2 cawan susu, pepper, gula & garam.

Cara2 Masak Bahan B :
Cairkan butter dan masukkan chessedale, kacau sampai larut. Masukkan susu dan masak sampi mendidih kemudian baru perasakan. 
Sebelum tutup api masukkan bancuhan tepung gandum td dan kacau sehingga sebati.

Griskn pemanggang ajaib dgn butter kemudian masukkan separuh dr bahan A dlm pemanggang dan lapiskn atas nye dgn separuh dr sos putih td. Letakkn cheesedale yg telah dipotong 4 atas lapisan td. 
Kemudian masukkan lebihan bahan A td atas cheesedale td dan lapis lah dgn baki sos putih td. 
Pastikan chessedale diletakkan atas lapisan td berserta mozarella chesse.
Sedia utk dibakar. Bakar dlm 20minit dan terbalikkn bg membolehkan semua bahagian masak dan melekat antara satu sama lain baru ummmpppphhhhhhh....

SELAMAT MENCOBA





No comments:

Post a Comment