tq my follower

Sunday, July 7, 2013

Popia Sira Pedas




Salam semua.

Lagi dua hari kite akan menyambut ramadhan. 

Indah nye ramadhan, x sabo rase nye w/pon sah2 aku x dpt pose mggu ni huhuhu

Ni antara kuih peberet aku kalo g bazar ramadhan. 

Popia bersira pedas.

Alang2 2 mggu sudah aku gile membuat popia mini, so aku try la buat popia bese plak.

Guguel 2/3 resepi dpt satu idaman dihati.

Jom layan cara & bahan2 yg sangat sempoi.

Bahan2
Kulit popia, carrot, timun, udang kering, sedikit bawang besar & bwg putih,  cili giling, gula, secubit rasa Maggi, minyak dan garam dan sedikit bancuhan tepung gandum sebagai pelekat popia yg digulung.

Cara2
Hiris timun & carrot nipis dan panjang2 spjg btg mancis tu, (timun mesti dibuang biji tengah). 
Tumbuk udang kering bersama bwg2. 
Kemudian tumis bwg dan udang kering. 
Setelah wangi terjunkan carrot & timun, gaulkan sekejab je dan perasakn dgn secubit rasa Maggi dan garam (yg aku wat ni terlebih masin coz lupe udg kering kan dah rasa masin huhuhu).

Kemudian angkat semua bhn2 tu dan TOSKAN supaya keluar air & minyak (nanti proses menggulung menjd mudah).

Gulung la popia bersama bhn2 yg telah sejuk & ditoskan.
Pastikan dilekatkn kulit popia dgn bancuhan tepung gandum supaya tidak terbuka semasa digoreng.
Gorengkan hingga perang keemasan. 
Angkat dan ketepikan sekejab supaya boleh buat cili sira plak.

Tumis bwg merah & bwg putih, kemudian masukkan cili giling, goreng hingga naik bau dan masukkan gula mengikut sesedap rasa, biasa nye cili sira ni mmg akn rasa sedikit manis. 
Sebelum tutup api perasakan dgn garam & secukup rasa Maggi. Tutup api dan gaulkan la popia tadi dlm kuali cili sira td. Setelah rata boleh lah dihidangkan.

Kalo mkn cepat mmg rasa lagi kerangupan popia kite tadi. Tapi kalo mkn lambat sedikit lemau la popia tu. 
Tapi rasa mmg walllaaaaa, sesuaiiiiii dgn tekak mak!!!!!!

SELAMAT MENCOBA

No comments:

Post a Comment