tq my follower

Saturday, December 29, 2012

Memori Dulu-dulu Tumbuk Inai



Ni pon projek aku masa balik Pahang aritu. 

Memang masa aku kecik-kecik, peberet aku pakai inai ni la. Sekali dgn memproses inai nyer sekali.

Aku siap pakai lesung yg besor gedabak, badan dia dr kayu dan alu nye dr batang besi yg berat giler, (mane la lesung purba arwah Wan aku tu, kalo simpan kat muzium mmg bagus ni) tp aku tetap gigih menumbuk hik3

Si Eddin pon gigih menjoin aku dan Wan nye menumbuk inai bagai he3....

Inai ni mak aku ambik dari umah jiran kami. Memang reputasi dia bagus, merah menyala.

ni fresh dr pokok ok

tu diaaaa dah siap tumbuk, kami pakai dgn air asam keping hokeyyyy
itu adalah petua arwah Wan aku dr moyang2 dia dolu

Result dia mmg mabeles tp aku x snap plak gambo result inai tgn kami tuh hu3
w/pon pakai inai ni siang hari buta, bergandingan 3 generasi, Wan, mommy and cucus.

Tapi hasil mmg cantekkkk, puas hati kami!!!!




Thursday, December 27, 2012

Puding Karamel Roti Butterscoth



Tetiba lak aku nak buat puding karamel ni.

Dolu masa lepas kawen aku pernh try, sekali nyer gula hangus dia jd PAHIT nak mampussss.....

Cehhhhh fail betoi, dah la buat kat umh MIL. 

Malu siottttt...  mcm menantu yg x pandai buat ape2 jer hu3

Tu yg aku malas jer nak buat lagik w/pon percobaan pertama tu dah dekat 10 tahun berlalu ha3

Kali ni percubaan itu telah berjaya, weeeehoooooo......

Bahan2 utk satu bekas/mangkuk sederhana :
2 sudu besar gula dihanguskan dan biarkan sejuk, nak best skit sebelum tutup api tu terjunkan skit butter, 3 keping roti butterscotch (roti lain pon boleh, dah dlm umh aku ade roti tu jer masa ni), 2 biji telor saiz B, suku tin susu pekat, 1 cawan air suam, 1 sudu teh esen vanilla.

Cara2:
Carik2 kan roti dan blender bersama, telor, susu pekat, air suam dan esen vanilla. 
Blender dua kali jer coz tak nak kembang sgt. Pastu tuangkan dlm acuan yg telah diterjunkan gula hangus yg dah sejuk tadi.
Kukus selama 20-30 minit (lg elok cover penutup pengukus tu supaya air x jatuh dlm puding tu).
Dah masak elok disejukkan dalam esbok sebelum dimakan. 
Makan rebut-rebut dgn anak lg best hik3....

SELAMAT MENCOBA


Tuesday, December 25, 2012

Rambutan Ade Kacang????

siap berinai satu jari kelingking tu ;)

Korang pernah ker dgr istilah ade KACANG DLM MUTAN???

Ha3.... hanya Eddin jer faham ape yg dia maksud kan....

Tengok la budak yg br jumpe buah mutan fresh dr pokok ni 
(al maklum la bdk bandar kan, bandar la sgt!!!!!)

Kopek mutan sah2 la tak tau kan, makan plak pakai tgn abis meleleh-leleh sampai lengan, issyyyyyhhhhhhh!!!!!

Hari ke2 baru dia pandai mkn terus dlm mulut, so 'KACANG' tu baru dia pandai luahkn sendiri dr dlm mulut jugak.

Kalo tak mcm ni la kejadian nyer sampai bile2......

Monday, December 24, 2012

Sambal Jering Tempoyak


Salam petang semua..... 

Korang makan ape ptg ni??? Mendung-mendung ni mmg lapor je perut kan.....

Kami br lepas kenyang mkn maggi goreng SEDAPPP td. 

Tp fail skit la... coz adik bongsu aku goreng lagi mabeles (dia lelaki ok).

Jom kite semak menu org kampung aku hari tu.

Memang dah lame sgt tak makan makanan traditional nih. 

Sambal jering ni, 1st time dlm hidup aku buat. 

Sebelum ni aku mkn yg mak & arwah Wan aku masak jer.

Aritu balik kg en 'Boss', so MIL pon ade jiran yg bagi jering cambah ni.  
Aku paw la 5 keping jer. Ingat kan en 'Boss' tak makan. 

Sekali sama laju jer dgn aku he3.... 

Kire berjaya la percobaan pertama aku ni yeaaayyyyyyy!!!!!

Korang tau ker ape maksud jering cambah tu???? 

Meh aku explain kan.....

Jering tua yang diambik dr pokok, dibuang kulit keras color hitam tu, dan ditanam dalam tanah beberapa hari sehingga dia bercambah sedikit. Kemudian baru dikorek keluar dan baru boleh dibagi nama jering cambah.

Dolu2 Wan aku ckp kite x leh masak jering ni terus kalo ambik dr pokok dia. Leh buat ulam jer, itu pon x leh kena kat nasi panas kalo mkn ulam jering ni. 

Kenapa & mengapa aku x sempat lak bertanye lanjut dgn Wan aku, coz aku x mkn ulam jering ni, tp kalo masak buat sambal mmg peberet.

Mari lah kite berjemaah belajo buat sambal tradisi ni. 

Tp kali ni bau jering tu memang x semerbak sgt. Ala-ala jer, so mkn pon sgt la heaven :)

Bahan2:
5 keping jering cambah (dicuci bersih dan hiris nipis), segengam ikan bilis, 1 sudu besar tempoyak baru yg still manis, 2 sudu besar cili Boh, 1 biji bawang merah saiz sederhana (hiris bulat), minyak, sedikit garam, gula dan secubit rasa Maggi.

Cara2:
Gorengkan jering dan ikan bilis separuh masak. Sambil tu bancuh tempoyak dengan cili boh dlm mangkuk perasakan sekali dgn garam, gula dan secubit rasa. Kalo pekat sgt boleh tambah sikit air.

Dengan minyak gorengan tadi terjunkan bancuhan tempoyak tadi dlm kuali. 
Masakkan sehingga wangi. Kemudian baru dimasukkan jering, ikan bilis dan bawang. 
Setelah semua sebati dan dah elok rasanye bolehlah dihidangkan. 

Sambal ni boleh disimpan 2/3 hari dgn syarat selalu panaskan. 
Kalo makan dgn nasi panas, perrrhhhhhhhhh, lauk lain mmg tak pandang dah. 

Korang try la kalo tak caya!!!!!

SELAMAT MENCOBA












Friday, December 21, 2012

Persiapan Rereen ke Tahun Satu 2013

Assalamualaikum.....

Tentu mak bapak yg anak nak masuk tahun satu dah berehat-rehat + bersenang lenang tunggu hari orientasi atau ade dah lepas pon orientasi kan.....

Aku ni dah dikire lambat dah buat persiapan anak ke sekolah. 

Nak pulak Rereen baru nak msk Tahun Satu (sepatut nye kami excited giler tp kali ni slow skit coz ade ganguan teknikal)

Tapi ade aku kisah!!!!! He3

Janji kami buat jugak w/pon berdikit-dikit. Lama-lama jadi bukit jugak kan??? 

2 pasang pinafore

Hari Khamis ptg hari tu baru dpt membeli separuh baju bajan, 2 helai pinafore dan 2 blouses, 1 camisole(bj dlm). Sepasang kasut dan 3 helai stokin.

Sebelum ni kami dah survey a few brands baju sekolah. 

Professor la yang aku dan en 'Boss' berkenan walaupon harga agak mahal skit. Kat Plaza Masalam tu sume ade, so kami ke sana jer. 

Abis la jugak RM180 untuk semua barang di atas. Tak termasuk kasut.

 ni la hasil belian Khamis aritu, dah besor anak mommy
senyum pon dah lain coz ade secret he3 
(nanti dah settle secret tu aku share ok)


Kat sini xde sekolah agama yg terdekat (selamat dr membeli bj sek agama), so kami kena antor Rereen gi private skol tuk belajo agama, itu kami belom decide lagi kat mane. Still dlm proses menyervey....

Esok atau awal minggu depan kami akan buat satu lagik lawatan sambil membeli keperluan sekolah Rereen coz aku cadang nak suruh dia pakai baju kurung hari Jumaat. 

So nak kena seround lagik tuh.

Termasuk la tambahan stationary dan bekas makanan (anak dara aku ni old school skit, dia nak bawak bekal pegi sekolah) lain2 mmg dah completed dpt free hari tu kan...

Hari ni Jumaat kul 9.30 pg. 
Budak-budak aku kejut kan awal, kalo tak pukul 11 baru bangun tido. 
Kami turun ke Sek Keb Seksyen 9 untuk operasi membeli buku sekolah tahun satu pulak.

 Semalam aku dah call sekolah tu tanya, camne nak beli buku sekolah. 

So senang keje kan tak la berebut masa orientasi Jumaat depan.

 list bukan main panjang nyer sekali B & C jer kena beli. 
Yg di highlight tu belum ada stok. 
Semua nye hanya RM67.90 termasuk satu Tie coz pakai pinafore kena pakai Tie.

ni la semua buku latihan dan file yang telah aku kerjakan dgn menulis nama  
KATHREEN NUR KHALEEDA BINTI HASRUL NIZAM
(apsal aku bubuh nama anak aku panjang sgt dolu hu3)

 Dua sessi aku buat kui3, sebelum dan selepas memasak  lunch tadi.
Abis lenguh2 tangan, tapi aku puas sebab tulisan aku cantek (perasan la sgt) w/pon ade yg sedikit comot, tu arrr pandai-pandai paaki dakwat basah sape suh!!!!!!

Tp masa aku sek rendah dolu mmg sume buku latihan aku, Abah yg tuliskan nama sampai aku darjah 6, coz tulisan abah aku pon cantek pd mata aku ni la.....

tgk dua2 pon dah pandai wat memek muka

Tahun depan anak aku dua2 akn ke sekolah Rereen tahun satu Eddin kindergarden. 
Dua2 sessi ptg sekali jalan tapi pick up jer la berbeza skit.

Tinggal lah aku sorang2 kat umah uwaaaaaa.......  
Dolu kalo wat pe2 ade je si Eddin teman kan, tp tidak mungkin lg untuk thn depan.






Tuesday, December 18, 2012

Hadiah dr UOB Coloring Contest

Alhamdulillah selamat duit dari membeli stationery tuk Rereen skol Jan ni.

Semua dah tersedia dlm pakej hadiah tuh, sekali dgn botol air dia bagi. 

Dah dpt no. satu kan, tentu-tentu lah hadiah paling ngetop yg ade kat ats table officer UOB tu Rereen dpt hik3

 gigih memakai baju sekolah pegi ambik hadiah kat UOB, Sec 9


Eddin tumpang sibuk sambil usha hadiah Rereen

Kami la parent pertama yg collect hadiah ha3.... (nmpk sgt x sabor) 

Tp mmg si Rereen nak ambik lepas abis skol, so tak sempat nak dgr ceramah bagai dr officer UOB tu, terus kami blah tuk cari makan coz masa ni dah dekat pukul 1pm.

ade pelbagai barangan budak-budak dlm ni
semua brg tuk sekolah termasuk la diary yg comei lote

TQ UOB 
next year kami nak menang lagi

Sunday, December 16, 2012

Annual Concert & Graduation Ceremony 12'

Dah lame entry Graduation & Concert Rereen ni tergendala hu3...

So mari kite teruskn cite.

Tup... Tup... Tup....

Rereen dah nak habis kindergarten, nak msk darjah satu dah anak mommy yg sorang ini.
Rase mcm br jer bersalin kn dia kat Slim River Hospital almost 7 thn dolu.

28/12 ni pon dah nak gi orientasi darjah satu.

Seperti biasa setiap tahun ade event nih, tp nak dijadikan cite, Rereen demam sejak hr Selasa sampi hr Sabtu sblm concert tu....  

Aduuuuuiiii mmg mencabar tol kali ni....

Event ni hari Ahad 25/11 , skol pon dia tak pergi, kami just drop by jer ambik letter & bj concert hr Khamis. 

Alhamdulillah Ahad pg tu memang demam dah takde cume batuk jer belum abis-abis lg.

 Ni masa hr Sabtu sblm concert, pre make up & testing tuk dipakai pg Ahad.

ni masa on da way ke SRC kat USJ, pukul 6 pg aku dh bangunkn bdk2 ni



 ni la auditorium utk event hari tu 
kalah dewan kat U masa aku study dolu uollllsss, pada hal utk sek rendah jer ni....


 ni sebelum aku bagi pd teacher, lepas tu parent x leh nak jenguk2 ank coz diaorg duduk dlm fitting room

 mcm ni kelakuan Rereen sblm start concert, siap teropong kat mane mak bapak dia kui3


Ni masa diaorg dancing
Aina, Arysh & Rereen mmg diaorg BFF bertiga.

Kali ni stage sangat ber prestige, mcm cinema pon ade. 

Mak bapak x leh duduk depan stage mcm lain2 thn. Boleh ambik gambr ank dr seat atau kt tangga jer.

Omakkkk aiiii aku nye camera kalo abis zoom pon TAK nmpk ape-ape dr seat ha3..

So kalo duk tangga br la nmpk skit, itu pun ciput sgt hu3...

So tu jer gambo dancing dpt aku snap. 

Nanti aku share kan video diaorg dancing yg mmg superb!!!!! 

Lagu Mary Poppin tuh!!! Korang tau tak????

Aku pon br tau masa Rereen practice dancing kat umh sblm concert muahahahah 

Nangis mak bapak tgk ank2 depa dancing + singing laju mcm LRT he3

ni lepas ambik scroll dr Principal diaorg.

  ni plak masa menanti satu lg Smart Reader lain ambik scroll.


 anak manja papa budak nih

dpt gak mommy nyelit kejab
masa ni sume parent pakat kidnap ank msg2 nak ambik gambo, w/pon teacher dah bg warning jgn bwk gi mane2
tapi ade kami KESAH!!!!! ha3

Balik jer dr concert tu blk umh jab ambik beg besor mcm nk g obersee he3 

Terus zassssssssssssssssssss balik Pahang, lunch pon kat R& R Temerloh jer coz dah lapar sgt masa tu.

Thursday, December 13, 2012

Macaroni Bakar Ala Lola



1st time aku buat, macam nak makan 10 org jer ha3

Ni sume projek masa aku balik Pahang mggu lepas. 

Sedapp weeeiiiii..... w/pon aku tak buat sos putih tu 
(tu yg bile potong macaroni dia berlari2 he3 tak lekat mcm org lain punya)

Jom tgk bahan2 dan cara buat eekkkkk...

Bahan-bahan :
300g macaroni (rebus hingga lembut dan toskan ), 2 keping daging kisar Ramly (packaging baru, dolu dlm tiub, korang cari arrr), 1 1/2 susu segar dlm kotak (ape2 brand jer), 4 biji telor gred B, 1 biji bawang Holland (didadu), 1 botol kecik Sos Prego Traditional, 6 keping Cheesdale,  sedikit mentega, garam dan gula.

Cara-cara : 
Panaskan mentega dan tumis bawang sehingga layu, kemudian masukkan daging. 
Setelah air daging kering baru masukkan Sos Prego. Masakkan seketika baru dimasukkan susu dan macaroni yg dah direbus tadi. 
Sebelum tutup api masukkan pulak telor yg telah dipukul. Gaul sekejab dan bolehlah di masukkan ke dlm loyang yg telah disapu dengan mentega.
Setelah semua dalam loyang baru diletakkan cheesdale atas sekali, biar semua permukaan tertutup. 
Kemudian bakar dalam oven selama 45 minit.
Makan panas2, cicah cili sos sambil tgk cite Korea lg heaven :)

SELAMAT MENCOBA

Thursday, December 6, 2012

Yeaaayyyyy ..... Dpt no 1



Korang ingat x entry aku yg pasal Coloring Contest by UOB tu???????

Semalam depa dok call en 'Boss' cakap Rereen won 1st prize!!!

Terkejut kami yg jauh di kampung ni (cheeeeehhh mcm jauh sgt ha3)

Sessi mengutip hadiah akn berjalan pd Isnin petang coz pg tu Rereen skol lg. 

Al maklumla dah 2 mggu aku off kan Rereen.

Demi memenuhi masa tuk blk kg lama, kalo x mmg x dpt arrr..... 

Balik dr kampung ni dah sibuk nak buat persiapan sekolah Rereen plak, ape bende pon belom beli lg
 ni uwaaaaaa......

Detail akn aku share mggu depan hokeyyy.....

Chaw Chin Chauuuu

Sunday, December 2, 2012

Air Asam Mak Imah





Resepi ni aku belajo dari MIL aku kat Slim River nunnnn....

Senang jer tapi ade beza skit dr air asam biasa. 

Jom semak bahan dan cara membuatnya.

Bahan2:
1 bj tomato besar (hiris nipis), 1 inci belacan, 2 sudu besar sos tiram, 4 bj cili merah Thai, 1/2 labu bawang merah besar(hiris nipis2), 1/2 sudu paste asam jawa, sedikit garam dan gula.

Cara2:
Campur semua bahan2 tadi, ramas sedikit agar belacan hancur bersama bahan lain. 
Siap dan boleh lah makan bersama ikan bakar tapi makan dgn nasi jer pon best jugak.

SELAMAT MENCOBA